Στη Σουηδία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Υεμένη

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 21:32
Στη Σουηδία οι ειρηνευτικές συνομιλίες για την Υεμένη
Στις αρχές Δεκεμβρίου στη Σουηδία αναμένεται να διεξαχθούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στον πόλεμο της Υεμένης ανακοίνωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

«Φαίνεται ότι, στις αρχές του Δεκεμβρίου, στη Σουηδία, θα συναντηθούμε και με τους αντάρτες Χούθι και με την αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση», είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβική Εμιράτα σταμάτησαν τις επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από την πόλη – σημαντικό λιμάνι της Υεμένης Χοντέιντα και παρά κάποιες μάχες, δεν έχει αλλάξει η κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου εκεί τουλάχιστον εδώ και 72 ώρες.

Ο Αμερικανός υπουργός ευθυγραμμίστηκε με τη στάση του προέδρου Τραμπ για συνέχιση της συνεργασίας με το Ριάντ, παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός ΗΠΑ για επιβολή μέτρων ενάντια στο Βασίλειο για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

«Αναφορικά με την υπόθεση Κασόγκι, οι πρόεδροι συχνά δεν έχουν την ελευθερία να συνεργάζονται με αψεγάδιαστους εταίρους», τόνισε ο Μάτις, επαναλαμβάνοντας τη θέση Τραμπ ότι ούτε η CIA ούτε οι Σαουδάραβες έχουν καταλήξει για τον υπεύθυνο της αποτρόπαιης δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου.

«Αν θέλουμε να τερματίσουμε αυτό τον πόλεμο (στην Υεμένη), πρέπει να το κάνουμε με τους Σαουδάραβες» πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να πούμε: Δεν διαπραγματεύομαι με αυτούς».

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες έπειτα από την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που είχαν ορισθεί για τον Σεπτέμβριο, όταν δεν παρουσιάστηκαν οι Χούθι.

Ο Γκρίφιθς τόνισε την περασμένη εβδομάδα ότι τα εμπλεκόμενα μέρη στον πόλεμο της χώρας έδωσαν σαφείς διαβεβαιώσεις ότι δεσμεύονται να συμμετάσχουν στις ειρηνευτικές συνομιλίες, σημειώνοντας ότι αν κριθεί αναγκαίο θα συνοδεύσει την αντιπροσωπεία των Χούθι από την πρωτεύουσα Σαναά.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, 21:35