Ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Μίλοραντ Ντόντικ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέτσερνιε Νόβοστι» του Βελιγραδίου, υποστήριξε ότι η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, το 1995, δεν ήταν γενοκτονία και ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μικρότερος απ’ αυτόν που έχει αναφερθεί.

Είπε ακόμη ότι η διακήρυξη για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, την οποία υιοθέτησε η Σερβική Βουλή, δεν είναι δεσμευτικό έγγραφο και ότι ο ίδιος και η ομάδα του θεωρούν ότι η αλήθεια είναι διαφορετική και ότι θα την αποδείξουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε και δεν θα δεχθούμε ποτέ να χαρακτηριστεί το γεγονός ως γενοκτονία», τόνισε ο πρωθυπουργός της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Ο Ντόντικ υποστήριξε ότι ο αριθμός των Μουσουλμάνων, ανδρών και αγοριών, που εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας στη Σρεμπρένιτσα το 1995, που υπολογίζονται σε 8.000, «είναι παραποιημένος».

«Η Σερβική Δημοκρατία θα συνεχίσει τη μάχη για την αλήθεια, επειδή η αναγνώριση της γενοκτονίας μπορεί να της στοιχίσει την υπόσταση», ανέφερε ο Ντόντικ και πρόσθεσε ότι θα ακουστεί η αλήθεια για τη Σρεμπρένιτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Υπό την πίεση του ύπατου εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας εξαναγκάστηκε το 2004 να συντάξει έκθεση για τη Σρεμπρένιτσα, στην οποία ανέφερε τα γεγονότα και τα στοιχεία που αποδείχθηκαν ανακριβή», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι φαίνεται πως τα θύματα ήταν 7.000, αλλά ήταν 3.500.

«Εμείς ήδη έχουμε διαπιστώσει ότι 500 άνθρωποι, τα ονόματα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα, είναι εν ζωή και ότι περισσότεροι από 250 άνθρωποι που θάφτηκαν στο νεκροταφείο Ποτοτσάρι, δεν σκοτώθηκαν στη Σρεμπρένιτσα», είπε Ντόντικ αναιρώντας έτσι την ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ).

Τα σχόλια του πρωθυπουργού της Σερβικής Δημοκρατίας είναι αντίθετα στην απόφαση του ICJ το 2007, το οποίο έκρινε ότι «οι ενέργειες των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας είχαν συγκεκριμένο σκοπό να αφανίσουν εν μέρει τους Μουσουλμάνους της Βοσνίας και ήταν πράξεις που συνιστούν γενοκτονία».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης