Ο πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α., Τζίμι Κάρτερ, και άλλοι τρεις πρώην ηγέτες κρατών έφθασαν στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα, ελπίζοντας να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και στην επανέναρξη των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η αντιπροσωπεία των «Γηραιών» επρόκειτο να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ιλ, και τον γιο του και προαλειφόμενο ως διάδοχό του Κιμ Γιονγκ-ουν και να πιέσει να επαναληφθεί ο διάλογος ανάμεσα στις δύο Κορέες. Θα συζητήσουν ακόμα τρόπους να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα σύντομο τηλεγράφημά του χωρίς σχολιασμό, το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA ανέφερε ότι η ομάδα έφθασε στη χώρα με ναυλωμένο αεροσκάφος.

Η επίσκεψη του Κάρτερ πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών που περιλάμβαναν την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, που η Πιονγκγιάνγκ εγκατέλειψε το 2009, αλλά τώρα θα καλωσόριζε. Στις εξαμερείς συνομιλίες συμμετέχουν επίσης η Νότια Κορέα, οι Η.Π.Α., η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

«Η εικόνα για τη διπλωματική προσπάθεια είναι η καλύτερη των τελευταίων δύο ετών, αλλά οι προοπτικές, όσον αφορά σε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα, ουδέποτε έμοιαζαν χειρότερες» σχολίασε ο Ντάγκλας Πάαλ του «Carnegie Endowment for International Peace» στην Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ελάχιστοι παρατηρητές θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα προτίθεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, που αποτελεί τόσο μέσο αποτροπής μιας επίθεσης ή μιας απόπειρας αλλαγής καθεστώτος όσο και τεράστιας αξίας διαπραγματευτικό όπλο.

«Όλες οι πλευρές ετοιμάζουν εκστρατείες προπαγάνδας, για να εμφανίσουν τη στάση τους ως λογικότερη από εκείνη των άλλων χωρών» εκτίμησε ο Πάαλ του Ιδρύματος Κάρνεγκι.

Τόσο η Σεούλ όσο και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ειλικρίνεια της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά στον ενδεχόμενο αφοπλισμό της και απαιτούν η Βόρεια Κορέα να κάνει σαφείς ενέργειες, για να αποδείξει ότι προτίθεται πραγματικά να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το κατά πόσον κάτι τέτοιο θα συμβεί. «Προσωπικά, δεν βλέπω γιατί η Βόρεια Κορέα θα έστελνε ένα μήνυμα μέσω μίας οργάνωσης πολιτών, όταν υπάρχουν ανοικτά πολλαπλά κανάλια διαλόγου» είπε ο ΥΠΕΞ Κιμ Σουνγκ-χουάν.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ, Τζίμι Κάρτερ, είχε διαμεσολαβήσει για να επιτευχθεί, το 1994, μια συμφωνία, χάρη στην οποία εκτιμάται ότι αποφεύχθηκε μια σύρραξη ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Πιονγκγιάνγκ, αλλά σήμερα δηλώνει ότι δεν έφθασε στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας ως απεσταλμένος.

«Οι Γηραιοί δεν είναι σε θέση να διαπραγματευτούν, δεν είμαστε διαμεσολαβητές. Θα μάθουμε ό,τι μπορούμε και θα μοιραστούμε ό,τι μάθουμε με τους ηγέτες με τους οποίους είμαστε σε επαφή στο μέλλον» δήλωσε στο Πεκίνο τη Δευτέρα.

Ο Κάρτερ και η ομάδα του – στην οποία συμμετέχουν η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, Μέρι Ρόμπινσον κι ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Μάρτι Αχτισαάρι – θα συζητήσουν επίσης για τις ελλείψεις τροφίμων που αντιμετωπίζει η Βόρεια Κορέα. Σύμφωνα με τον Ο.Η.Ε., τουλάχιστον 6 εκατ. Βορειοκορεάτες έχουν άμεση ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας λόγω των ανεπαρκειών της εγχώριας παραγωγής τροφίμων, των εισαγωγών και της διεθνούς βοήθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης