Να εξετάζει τη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου από τη Σερβία, άρχισε σήμερα το διεθνές ποινικό δικαστήριο της Χάγης, ακούγοντας αρχικά τη θέση του Βελιγραδίου.

«Η συμβουλευτική απόφασή σας θα έχει πρωταρχική σημασία και θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη Γενική Συνέλευση, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ», δήλωσε προς τους δικαστές ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Ντούσαν Μπατάκοβιτς κατά την έναρξη της συνεδρίασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το θέμα που έχετε αναλάβει είναι ουσιώδες για τη χώρα μου, καθώς το Κόσσοβο είναι η ιστορική κοιτίδα της Σερβίας και ουσιώδες για την ταυτότητά της», δήλωσε ο Μπατάκοβιτς, ο οποίος είναι πρεσβευτής της Σερβίας στη Γαλλία.

Η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου είναι «μια απόπειρα να τερματισθεί η διοίκησή του από τον ΟΗΕ και η κυριαρχία της Σερβίας στη νότια επαρχία της», συνέχισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Βαλκανικών Σπουδών του Βελιγραδίου, υπενθυμίζοντας ότι το Κόσσοβο βρίσκεται από το 1999 υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ.

Η Σερβία, το Κόσσοβο και 29 κράτη πρόκειται να συμμετάσχουν ως τις 11 Δεκεμβρίου στην προφορική διαδικασία ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που αποτελεί το κύριο δικαστικό όργανο του ΟΗΕ. Το Κόσσοβο πρόκειται να διατυπώσει τη θέση του σήμερα το απόγευμα. Η απόφαση του δικαστηρίου θα ανακοινωθεί έπειτα από αρκετούς μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σερβία πέτυχε στις 8 Οκτωβρίου 2008 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητήσει τη γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης ανεξαρτησίας του Κοσσόβου στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Εξήντα τρεις χώρες, εκ των οποίων 22 από τις 27 χώρες της ΕΕ, έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης