Λίγους μήνες πριν από τη λήξη της θητείας του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησής του για τη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου του κόσμου στα ανοικτά των ακτών της Χαβάης.

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, το σχέδιο είναι να επεκταθεί το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακάια της Χαβάης, έτσι ώστε να καλύπτει περίπου 1.500.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους και θάλασσας (σχεδόν 50 φορές μεγαλύτερο από την επιφάνεια των νησιών της πολιτείας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κίνηση αυτή θα υπογραμμίσει τον βαθμό με τον οποίο ο Ομπάμα έχει επικεντρωθεί σε ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και προστασίας του περιβάλλοντος, αναφέρουν οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Σήμερα ο Ομπάμα θα επισκεφθεί την προστατευόμενη περιοχή για να επισημάνει την απειλή που θέτει η κλιματική αλλαγή για τον ωκεανό και για να συμμετάσχει σε μια διάσκεψη των ηγετών των νησιών του Ειρηνικού.

Το νέο πρόγραμμα στοχεύει στην προστασία υποβρύχιων βιοτόπων και κοραλλιογενών υφάλων που φιλοξενούν περισσότερα από 7.000 θαλάσσια είδη, συμπεριλαμβανομένων των απειλουμένων θαλάσσιων χελωνών και φαλαινών. Η θέσπιση του προστατευόμενου πάρκου θα απαγορεύσει την εμπορική αλιεία και τη γεώτρηση σε αυτήν την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού. Επιπλέον, θα προταθούν εθελοντικοί περιορισμοί σχετικά με την πλοήγηση μέσα από ορισμένες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Παπαχαναουμοκουακάια ιδρύθηκε από τον πρώην πρόεδρο Τζορτζ Μπους πριν από δέκα χρόνια ως Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο των Βορειοδυτικών Νησιών της Χαβάης.

Μετονομάστηκε αργότερα στη σημερινή του ονομασία προς τιμήν δύο θεών της Χαβάης, Παπαχαναουμόκου και Γουακέα, το ανδρόγυνο που οι ντόπιοι πιστεύουν ότι είναι οι κυρίαρχοι της Γης και του ουρανού.

Αρχικά το θαλάσσιο καταφύγιο κάλυπτε 362.080 τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά τώρα θα εκτείνεται ως το δυτικό άκρο των χωρικών υδάτων των ΗΠΑ. Το πάρκο χαρακτηρίστηκε επίσημα ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 2010.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης