O μεγάλος ηγέτης και σύμβολο της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έχει παραδώσει την εξουσία και οι Κουβανοί νιώθουν ήδη σε έναν βαθμό την αλλαγή. Ο αδελφός του Κάστρο, Ραούλ, κάνει ήδη διαρθρωτικές αλλαγές στη χώρα, ωστόσο, πέρα από το όμορφο γραφικό μέρος της, υπάρχουν περιοχές και πτυχές της που οι τουρίστες δεν θα δουν ποτέ. Πώς ζουν, λοιπόν, οι κάτοικοι της Κούβας στη «μετά Κάστρο» εποχή;

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, οι Κουβανοί μπορούν πλέον να αγοράζουν και να πουλάνε σπίτια, να ταξιδεύουν ελεύθερα στο εξωτερικό, ενώ έχουν αποκτήσει και άλλες «ευρωπαϊκές» πολυτέλειες, όπως σαλόνια καλλωπισμού και κομμωτήρια σκύλων. Παράλληλα, οι ταινίες και τα DVD με εκπομπές από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ πωλούνται σωρηδόν στις υπαίθριες αγορές. Επίσης, οι Κουβανοί έχουν διατηρήσει ένα παλιό βάρβαρο έθιμο, τις κοκορομαχίες, που είναι συχνό φαινόμενο στο Μεξικό και σε πολλές άλλες λατινογενείς χώρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, η πείνα και η φτώχεια θερίζουν ακόμα τον λαό της Κούβας, καθιστώντας την εξασφάλιση του επιούσιου έναν καθημερινό αγώνα, όπως αναφέρουν οι ίδιοι. Το χρόνιο εμπάργκο από τις ΗΠΑ έχει καταστρέψει την αγροτική οικονομία της χώρας, με αποτέλεσμα να είναι αναγκασμένη να εισάγει τα περισσότερα από τα τρόφιμα και τα λαχανικά. Οι πολυσύχναστοι δρόμοι της πόλης δεν θυμίζουν σε τίποτα κεντρικούς δρόμους της Νέας Υόρκης ή των ευρωπαϊκών πόλεων, αφού μοιάζουν περισσότερο με τις φαβέλες του Μεξικού ή τα «κακόφημα» στενά του Μπρονξ.

Οι κάτοικοι, όμως, δεν πτοούνται και η ανάγκη για αλλαγή σιγοβράζει ακόμα μέσα τους. Παρόλο που μία επανάσταση δεν είναι πιθανή αυτήν την περίοδο, το ανήσυχο πνεύμα τους είναι ορατό σε κάθε γωνιά της πόλης, όπως το σύνθημα στον τοίχο με τα σκουπίδια στο λιμάνι της Αβάνας: «Το Λιοντάρι τραυματίστηκε αλλά δεν ηττήθηκε. Ζήτω οι ομάδες υπεράσπισης της επανάστασης».

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης