Στην Άγκυρα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 14:13
Στην Άγκυρα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ
Το βασικό αντικείμενο των επαφών που θα έχει σήμερα στην Άγκυρα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, θα είναι η προετοιμασία της συνόδου αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στη Λισαβόνα στις 19-20 Νοεμβρίου.

«Έχω προτείνει την υπογραφή συμφωνίας ασφάλειας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας» είπε ο Ράσμουσεν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV, ενώ τόνισε ότι πρότεινε την υπογραφή συμφωνίας και μεταξύ της Τουρκίας και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού οργανισμού (EDA), δίχως όμως να αναφερθεί στο πρόβλημα που υπάρχει, εξαιτίας του γεγονότος ότι η Άγκυρα ασκεί βέτο στη χρησιμοποίηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ειρήνη και την Ασφάλεια, στο πλαίσιο της Συνεργασίας για την Ειρήνη. Αυτό ισχύει από το 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράσμουσεν χαρακτήρισε την Τουρκία σύμμαχο-κλειδί, ενώ τόνισε πως ελπίζει ότι θα συζητήσει στην Άγκυρα και το θέμα της νατοϊκής επιχείρησης στο Αφγανιστάν.

Ο  Γ.Γ. του ΝΑΤΟ θα συναντηθεί σήμερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 7 Οκτωβρίου 2010, 14:13