Το αρχαιότερο οινοποιείο του κόσμου βρέθηκε σε σπηλιά στα βουνά της Αρμενίας και έχει ηλικία 6.000 ετών. Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πατητήρι, δοχεία ζύμωσης του κρασιού, ακόμη και κάλυκες όπου έπιναν το κρασί.

Αν και υπάρχουν παλιότερα στοιχεία που αποδεικνύουν την κατανάλωση κρασιού, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκεγκόρι Αροσιάν του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, πρόκειται για το παλιότερο δείγμα παρασκευής κρασιού. Παράλληλα, η μεγάλης κλίμακας οινοποιία δείχνει ότι η ευρασιατική άμπελος ήδη καλλιεργούνταν κανονικά εκείνη την εποχή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, μέσα στη σπηλιά υπήρχε μία φυσική λεκάνη μήκους ενός μέτρου, η οποία χρησίμευε ως πατητήρι. Εκεί βρέθηκαν κουκούτσια από σταφύλι, υπολείμματα από στέμφυλα και αποξηραμένα σταφύλια.

Το γεγονός πως το αρχαίο οινοποιείο περιβάλλεται από τάφους έχει οδηγήσει τους αρχαιολόγους στην εκτίμηση ότι το κρασί ίσως να χρησιμοποιούνταν για τελετουργικές χρήσεις.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια περιοχή της Αρμενίας έχει γίνει χώρος και άλλων ανακαλύψεων ρεκόρ. Το περασμένο καλοκαίρι ανακαλύφθηκε εκεί το αρχαιότερο παπούτσι του κόσμου, που ήταν ηλικίας 5.500 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

πηγή: ΒΗΜΑ online

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης