O επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρεί την εκεχειρία στην πόλη Χοντάιντα της Υεμένης έφθασε στο αεροδρόμιο του Άντεν σήμερα, σύμφωνα με πηγή του Οργανισμού.

Ο Ολλανδός απόστρατος στρατηγός Πάτρικ Κάμαρτ, έπειτα από συνάντηση που είχε με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Άντεν, θα ταξιδέψει στην πρωτεύουσα Σαναά και στη συνέχεια στην πόλη λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας, την Χοντάιντα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χθες Παρασκευή, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε ομόφωνα σε ψηφοφορία του την αποστολή παρατηρητών στην Υεμένη για την επιτήρηση της εκεχειρίας στην Χοντάιντα έπειτα από μέρες διαφωνίας που έφερε σε αντιπαράθεση τις ΗΠΑ με την σύμμαχό τους Βρετανία.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη επέτρεψαν κυρίως να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός και να αρχίσουν να αποσύρονται οι μαχητές από την πόλη Χοντάιντα και το λιμάνι της, μέσω του οποίου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Τα ίδια μέτρα θα εφαρμοστούν επίσης στα λιμάνια Α Σαλίφ και Ρας Ίσα.

Το βρετανικό σχέδιο απόφασης αποτέλεσε για μία εβδομάδα αντικείμενο εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων. Η Ρωσία άφηνε να πλανάται η απειλή άσκησης βέτο εάν δεν αποσυρόταν από το κείμενο η κατηγορία σε βάρος του Ιράν ότι υποστήριξε επιθέσεις που έκαναν οι σιίτες αντάρτες ΧούΤι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης