Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έφθασε σήμερα στο Πεκίνο, τον πιο ευαίσθητο σταθμό σε μια ασιατική περιοδεία η οποία έχει επιβαρυνθεί από την ένταση που έχει προκαλέσει η πρόσφατη εγκαθίδρυση μιας ζώνης εναερίου ελέγχου από την Κίνα.

Αφού επέμεινε χθες, Τρίτη, στο Τόκιο στη σταθερότητα της αμερικανο-ιαπωνικής συμμαχίας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος γίνεται δεκτός στην κινεζική πρωτεύουσα σε μια ατμόσφαιρα σχετικής αποστασιοποίησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ας μην μπει στον κόπο να ελπίζει σε συγκεκριμένες προόδους, αν έρχεται μόνο για να επαναλάβει τις προηγούμενες εσφαλμένες και μεροληπτικές παρατηρήσεις της κυβέρνησής του», προειδοποιεί σε σημερινό κύριο άρθρο της η εφημερίδα China Daily.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως ο Μπάιντεν θα βάλει στο τραπέζι με τους Κινέζους συνομιλητές του το θέμα της ανησυχίας που προκαλείται από τη ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που η Κίνα εγκαθίδρυσε μονομερώς στις 23 Νοεμβρίου.

Η ζώνη αυτή καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, μια περιοχή που περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου, ένα αρχιπέλαγος που διοικείται από την Ιαπωνία, αλλά το διεκδικεί η Κίνα, η οποία το ονομάζει Ντιαογιού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μπάιντεν θα παραμείνει λίγο περισσότερο από 24 ώρες στο Πεκίνο και θα γίνει δεκτός από τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λι Γιουαντσάο, πέμπτο στην κομμουνιστική ιεραρχία, τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ.

Θα αναχωρήσει αύριο Πέμπτη από το Πεκίνο με προορισμό τη Σεούλ.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης