Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Την Κομισιόν εγκαλεί να απαντήσει, για το τι προτίθεται να κάνει με το εμπόριο προσωπικών δεδομένων που κάνει το facebook, ο Πορτογάλος ευρωβουλευτής της Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών Carlos Coelho, με γραπτή του ερώτηση.
Η προστασία των δεδομένων των πολιτών είναι ένα καθολικό θεμελιώδες δικαίωμα το οποίο κατοχυρώνεται ρητώς στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καθορίζεται από νομοθεσία η οποία θεωρείται παραδειγματική σε ολόκληρο τον κόσμο, υπενθυμίζει ο ευρωβουλευτής και αναφέρει ότι:
*Τους τελευταίους μήνες έχει υπάρξει μια σειρά αποκαλύψεων ότι τα δεδομένα και το απόρρητο των χρηστών του Facebook έχουν παραβιαστεί σοβαρά. Μια έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου αποκάλυψε ότι το Facebook είναι ένοχο παράνομων επιχειρηματικών πρακτικών, οι οποίες, για άλλη μια φορά, δεν μπορούν να αγνοηθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δεδομένου του μεγάλου αριθμού Ευρωπαίων που το χρησιμοποιούν.

*Το εμπόριο προσωπικών δεδομένων μεταξύ Facebook και άλλων εταιρειών ψηφιακής οικονομίας (όπως το Netflix ή το Airbnb) είναι απαράδεκτο. Τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών έχουν εγγενή αξία και η χρήση τέτοιων δεδομένων χωρίς συγκατάθεση αποτελεί εγκληματική πράξη.

*Εάν τα προσωπικά δεδομένα διατέθηκαν από το Facebook με σκοπό την αύξηση του εισοδήματός τους από διαφημίσεις τρίτων ή την παροχή αμοιβαίας πρόσβασης, έχει διαπραχθεί σοβαρή παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.
Ρωτάει δε την Κομισιόν, τι θα κάνει για να επιβάλει κυρώσεις στο Facebook, να αποζημιώσει τα θύματα και να τερματίσει τις πρακτικές αυτές μία για πάντα.

Καθόλου ρητορικό το ερώτημα, από τη στιγμή που «εξαφανίζονται» κατά συρροή «προφίλ» χρηστών του Facebook και ουδείς γνωρίζει που βρίσκονται τα προσωπικά και άλλα δεδομένα που περιέχονταν σ’ αυτά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης