O Ίρμα σαρώνει την Κούβα

O Ίρμα σαρώνει την Κούβα
Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος ενισχύθηκε και πάλι, φθάνοντας στην κατηγορία 5 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 260 χιλιομέτρων την ώρα, άρχισε να πλήττει το έδαφος της Κούβας στις 06:00 (ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Το φαινόμενο μετακινείται κατά 20 χιλιόμετρα την ώρα, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του NHC.

Ο κυκλώνας Ίρμα, ο οποίος στοίχισε ήδη τη ζωή σε 19 ανθρώπους κατά το πέρασμά του από την Καραϊβική, έφθασε στην Κούβα από το αρχιπέλαγος του Καμαγουέι. Τα ξημερώματα το μάτι του κυκλώνα βρισκόταν 190 χλμ. από την κουβανική πόλη Καϊβαριέν και περίπου 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Μαϊάμι της Φλόριντας, σύμφωνα με το NHC.

Τόσο οι περιοχές της Κούβας όσο και οι ακτές της Φλόριντα έχουν ερημώσει, καθώς οι κάτοικοι εγκαταλείπουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες τους, προκειμένου να ξεφύγουν από τη μανία της φύσης και τις συνέπειες του υπερκυκλώνα.

Ενδεικτικό είναι ότι, καθώς ο κυκλώνας πλησιάζει τη Φλόριντα, οι αρχές καλούν περισσότερους από 5,6 εκατομμύρια πολίτες να εκκενώσουν τη περιοχή.

Ζωντανά η πορεία του τυφώνα Ίρμα στην Κούβα και κατόπιν προς τη Φλόριντα:Συνολικά 200.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σπίτια συγγενών ή σε καταφύγια των αρχών, ιδίως στις επαρχίες Καμαγουέι και Σιέγο ντε Αβίλα της Κούβας, στα κεντρικά της χώρας, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου που βασίστηκε στα δεδομένα που έλαβε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Ο διευθυντής της FEMA (της ομοσπονδιακής υπηρεσίας διαχείρισης κρίσεων), Μπροκ Λονγκ, σε δηλώσεις του ανέφερε πως «το ερώτημα δεν είναι αν θα πληγεί η Φλόριντα, αλλά σε ποιο βαθμό». «Η Ίρμα πρόκειται να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, την ώρα που εντείνονται οι προετοιμασίες για τον τυφώνα που αναμένεται να φτάσει στη Φλόριντα το Σαββατοκύριακο.Καθώς ο τυφώνας Irma πλησιάζει προς τη Φλόριντα, το διαστημικό κέντρο Kennedy της NASA ετοιμάζει τις εγκαταστάσεις του για να αντέξει τον εφιαλτικό τυφώνα. Το KSC, που βρίσκεται στο ακρωτήριο Canaveral, στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, αποτελεί βάση διαστημικών πτήσεων της NASA και πολλών εμπορικών εκτοξεύσεων δορυφόρων. Βρίσκεται κοντά στη μέση της προβαλλόμενης διαδρομής του τυφώνα Ίρμα και αναμένεται να αντιμετωπίσει ανέμους υψηλής ταχύτητας αυτό το Σαββατοκύριακο.Ευτυχώς, το KSC είναι θωρακισμένο απέναντι στους τυφώνες. Το τεράστιο Κτίριο Κάθετης Συναρμολόγησης (Vertical Assembly Building), που είχε χρησιμοποιηθεί για τη συναρμολόγηση διαστημικών λεωφορείων, μπορεί να αντέξει άνεμους έως και 125 μιλίων ανά ώρα. Έπειτα από το χτύπημα του τυφώνα Andrew το 1992, όλα τα νέα κτίρια που κατασκευάστηκαν, χτίστηκαν για να αντέχουν τους ανέμους μεταξύ 130 και 135 μιλίων ανά ώρα. Ο Ίρμα είναι καταιγίδα κατηγορίας 4, με άνεμους που φτάνουν τα 150 μίλια / ώρα, αλλά αναμένεται να υποβαθμιστεί προτού φτάσει στο Cape Canaveral.

Το Κέντρο βρίσκεται στη μέση της προβαλλόμενης πορείας του τυφώναΓια να προετοιμαστεί για την καταιγίδα, το KSC χρησιμοποιεί μια κλίμακα προειδοποίησης σχεδιασμένη για τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ που ονομάζεται HURCON. Χθες - 48 ώρες πριν την άφιξη του Ίρμα - το κέντρο ήταν σε HURCON III, το στάδιο προετοιμασίας. Η NASA και οι διάφορες εταιρείες αεροναυπηγικής που μισθώνουν κτίρια στο KSC, όπως η SpaceX και η Boeing, εργάζονται για την προστασία όλων των συσκευών και συστημάτων τους - όπως κάλυψη των υπολογιστών τους με πλαστικό για να τους προστατεύσουν από τις πλημμύρες. "Κάθε οργάνωση έχει συγκεκριμένες λίστες ελέγχου που πρέπει να ολοκληρωθούν", λέει ο Al Feinberg, υπάλληλος επικοινωνίας της NASA στο KSC.

Δείτε live την πορεία του τυφώνα:Εν τω μεταξύ, πολλά αντικείμενα και συστήματα μεγάλης αξίας προστατεύονται μέσα στο Vertical Assembly Building, όπως το Universal Transporter System - ένα κομμάτι του εξοπλισμού που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη του διαστημικού λεωφορείου όταν επέστρεψε στη Γη - και τμήματα της πλατφόρμας Mobile Launch Platform - μια κινητή πλατφόρμα που θα υποστηρίξει τις εκτοξεύσεις του επόμενου μεγάλου πυραύλου της NASA, του Διαστημικού Συστήματος Εκτόξευσης. Τα εργοτάξια και τα υλικά στις άλλες πλατφόρμες έχουν διασφαλιστεί επίσης, λέει ο Feinberg.

Δίπλα στο KSC, ο Σταθμός Πολεμικής Αεροπορίας Cape Canaveral πραγματοποιεί επίσης τις απαραίτητες προετοιμασίες για να διασφαλίσει τις βάσεις του, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο από τη SpaceX, όσο και από την United Launch Alliance. Υπάρχει ήδη εντολή εκκένωσης για το μη απαραίτητο προσωπικό της Patrick Air Force Base, το οποίο εποπτεύει τις εκτοξεύσεις από τον σταθμό.

To Vertical Assembly Building της NASA στο KSC

Από σήμερα το πρωί, οι KSC και Cape Canaveral Air Force βρίσκονται σε HURCON II, πράγμα που σημαίνει ότι εντός 24 ωρών θα καταφθάσει ο Ίρμα. Το KSC είναι πλέον κλειστό για όλο το μη βασικό προσωπικό μέχρι τη Δευτέρα - όταν η θύελλα υποτίθεται ότι θα έχει περάσει. Σε μια τυπική ημέρα, κατά μέσο όρο εργάζονται 7.900 άνθρωποι στο KSC, αλλά το Σαββατοκύριακο, θα υπάρχει μόνο μια μικρή ομάδα 120 εργαζομένων που θα βρίσκεται στο κέντρο της καταιγίδας. Αυτή η ομάδα, η οποία περιλαμβάνει το προσωπικό της NASA και εκπροσώπους εταιρειών που μισθώνουν τις εγκαταστάσεις του KSC, έχει ως στόχο να διατηρήσει λειτουργικές τις υποδομές του KSC κατά τη διάρκεια του καταιγίδας. "Είμαστε υπεύθυνοι για τις εγκαταστάσεις και θέλουμε να είμαστε εδώ", λέει ο Feinberg, ο οποίος είναι στην ομάδα. "Είναι καλύτερο να είμαστε εδώ, ώστε να μπορούμε να αξιολογούμε τα πράγματα εγκαίρως".

Η ομάδα θα παραμείνει στο Κέντρο Ελέγχου Εκτόξευσης, ένα κτίριο που χρησιμοποιείται για την εποπτεία των εκτοξεύσεων από το KSC. "Είναι ένα κτίριο Κατηγορίας 5", λέει ο Feinberg, "που έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τους ανέμους που αποτελούν τον Ίρμα αυτή τη στιγμή." Η ομάδα θα κληθεί πιθανότατα το Σάββατο να περάσει το Σαββατοκύριακο εκεί. Μόλις περάσει η καταιγίδα, θα γίνει έλεγχος του Κέντρου για ζημιές και οτιδήποτε χρειάζεται άμεση προσοχή. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της αρχικής αξιολόγησης, θα φτάσει μια νέα ομάδα προσωπικού - η Ομάδα Αποκατάστασης και Αξιολόγησης Ζημιών (DART). Θα φτιάξουν μια λεπτομερέστερη ανάλυση για τις επισκευές που χρειάζονται και το KSC θα ανοίξει ξανά όταν θεωρηθεί ασφαλές για τους υπαλλήλους.

Ο τυφώνας Ίρμα

Το KSC έχει περάσει ξανά την ίδια διαδικασία πολλές φορές. Μόλις πέρυσι αντιμετώπισε τον τυφώνα Matthew. Ο τυφώνας (Κατηγορίας 5) προκάλεσε ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά το KSC κατάφερε να ανοίξει ξανά λίγο μετά την παρέλευση της καταιγίδας. Ο τυφώνας Ίρμα, ωστόσο, δεν έχει προηγούμενο: είναι ένας από τους ισχυρότερους τυφώνες που καταγράφηκαν ποτέ στον Ατλαντικό και η πρώτη καταιγίδα που διατηρεί άνεμους 185 μιλίων/ώρα για παραπάνω από μια ημέρα. Δεν είναι σαφές τι ακριβώς θα προκαλέσει στην περιοχή της Φλόριντα.

Ωστόσο, ο Feinberg θέλει τους ανθρώπους να γνωρίζουν ότι αυτός και η ομάδα του είναι έτοιμοι. "Ο αμερικανικός λαός μπορεί να αισθάνεται σίγουρος ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προστατέψουμε τα συστήματά μας εδώ", αναφέρει.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017, 11:00