Συνέχεια στη ρητορική προκλήσεων και στην κλιμάκωση της έντασης δίνει καθημερινά η τουρκική πλευρά, με εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και αναλυτών στα τουρκικά ΜΜΕ.

Τελευταίο περιστατικό υπήρξε η επίθεση που εξαπέλυσε εις βάρος του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Τούρκος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται νέος γύρος προκλήσεων στο Αιγαίο, καθώς είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί η στρατιωτική άσκηση «EFES 2022» στο Αιγαίο, την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να παρακολουθήσει μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, στη Σμύρνη.

Κατά τη διάρκεια της εν λόγω άσκησης, οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε συνθήκες απόβασης σε νησιά, αφού το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει: αποβατικές και αεροκίνητες ενέργειες, πραγματικά πυρά, αλλά και πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).

 

Τούρκος αναλυτής: «Τα νησιά είναι οθωμανικά αφού η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Το βράδυ της Τετάρτης μίλησε στο Haber Turk ο καθηγητής πανεπιστημίου Ναΐμ Μπαμπούρογλου, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία διαδέχτηκε το οθωμανικό κράτος και τα νησιά ήταν οθωμανικά».

«Eμείς στη “Λωζάννη” τι είπαμε; Πως τα νησιά αυτά θα είναι της Ελλάδας αλλά υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Αφού παραβιάζουν το καθεστώς τους, ποιος είχε αυτά τα νησιά; To οθωμανικό κράτος. Ποιος είναι ο κληρονόμος του οθωμανικού κράτους; Η Τουρκία. Αυτά λένε τα έγγραφα, οι Συνθήκες της Λωζάννης. Αφού λοιπόν δόθηκαν υπό τον όρο αυτόν και αφού παραβιάστηκε το καθεστώς τους, ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους και επιστρέφονται στον “ιδιοκτήτη” τους» ανέφερε ο Τούρκος αναλυτής.

Δένδιας: «Η Τουρκία να απέχει από έντονες εκφράσεις και προκλητικές δηλώσεις»

Να απέχει από έντονες εκφράσεις και προκλητικές δηλώσεις και να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι διμερείς σχέσεις να κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών κάλεσε την Τουρκία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του από την Πρίστινα, ερωτηθείς για το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους και του Τούρκου ομολόγου του, ο Νίκος Δένδιας είπε χαρακτηριστικά πως οι έντονες εκφράσεις, οι προκλητικές δηλώσεις δεν βοηθούν. «Αυτό που θα πρέπει να κάνει η τουρκική πλευρά είναι να απέχει από τέτοιες εκδηλώσεις. Να φροντίσει ώστε να υπάρχει ηρεμία και οι σχέσεις μας να κινούνται πάντοτε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και του σεβασμού στην εδαφική ακεραιότητα των χωρών μας» διεμήνυσε.

Παράλληλα, ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως έχει πάντοτε την εντύπωση ότι μεγάλο μέρος της τουρκικής κοινωνίας προσβλέπει σε μια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική κυβέρνηση θα συμμερίζεται αυτόν τον πόθο της τουρκικής κοινωνίας και θα ενεργεί και θα εκφράζεται ανάλογα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης