Έπειτα από δύο εβδομάδες εντατικών διαπραγματεύσεων, η ώρα της κρίσης πλησιάζει στη Βιέννη, καθώς οι διαπραγματευτές του Ιράν και των μεγάλων δυνάμεων έχουν ακόμη να ξεπεράσουν τα τελευταία εμπόδια για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Μένουν ακόμη σημαντικά θέματα προς διευθέτηση» δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το απόγευμα της Κυριακής, περιορίζοντας τις ελπίδες για ανακοίνωση συμφωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε από τη Βιέννη ότι δεν πρόκειται να γίνει σήμερα καμία ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στην Τεχεράνη και τις μεγάλες δυνάμεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

«Έχουμε ακόμη δουλειά και δεν θα ανακοινωθεί απόψε συμφωνία… επίσης δεν πρόκειται να υπάρξει αύριο παράταση» της προθεσμίας, ανέφερε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, νωρίτερα ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας Αλί Ακμπάρ Σαλεχί έδωσε τη διαβεβαίωση ότι «το τεχνικό μέρος των διαπραγματεύσεων έχει τελειώσει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μένει το πιο δύσκολο μέρος, των πολιτικών διευθετήσεων για να ολοκληρωθεί ένα κείμενο 100 σελίδων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς ανέβαλε ταξίδι του στην Αφρική για να βρίσκεται αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκτιμώντας ότι η διαπραγμάτευση βρίσκεται στην τελική της φάση.

Από την Τεχεράνη, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί διαβεβαίωσε ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι «πολύ κοντά».

«Έχουμε κάνει μακρύ δρόμο. Πρέπει να φθάσουμε σε μία κορυφή, στην οποία βρισκόμαστε πολύ κοντά. Είμαστε τόσο κοντά, που, εάν κοιτάξουμε από κάτω, έχουμε την εντύπωση ότι έχουμε φθάσει, αλλά, όταν κοιτάξουμε από ψηλά, καταλαβαίνουμε ότι μένουν ακόμη μερικά βήματα» είπε ο πρόεδρος του Ιράν, για να προσθέσει: «Ευχαριστώ τον Θεό, τήρησα τις εκλογικές μου υποσχέσεις για τη διευθέτηση του πυρηνικού ζητήματος».

Διαβάστε επίσης: Ιράν – μεγάλες δυνάμεις: Κοντά σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα
Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 12 Ιουλίου 2015, 16:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης