Ένα 24ωρο έπειτα από την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου στο συριακό ζήτημα από τη Ρωσία μετά και την πλήρη αποχώρηση των Αμερικανών, ο ειδικός απεσταλμένος της Μόσχας στη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ ξεκαθάρισε πως ύστερα από τη συμφωνία των Κούρδων με τον πρόεδρο Άσαντ η Τουρκία μπορεί να εισέλθει σε συριακό έδαφος αλλά μόνο σε βάθος 5-10 χλμ. κατά μήκος της συνοριακής γραμμής.

Οι Ρώσοι, ως γνωστόν, ανέλαβαν και την υποχρέωση να περιπολούν μεταξύ των τουρκικών και συριακών δυνάμεων στην εμπόλεμη ζώνη στη βόρεια Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατόπιν τούτου καθίσταται σαφές πως αφήνονται περιθώρια στον Ταγίπ Ερντογάν να συμβιβαστεί με μία μικρότερη ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων του με τη Συρία. Βεβαίως, ο πρόεδρος της Τουρκίας έσπευσε να ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την επιβολή εκεχειρίας, αλλά, παρ’ όλα αυτά, ο Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη «Hürriyet» δήλωσε πως η συμφωνία των Κούρδων με τη συριακή κυβέρνηση μπορεί να αποβεί σε όφελος της Τουρκίας, δεδομένου ότι έτσι εξουδετερώνεται ο ένοπλος κουρδικός παράγοντας κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων.

Εν τω μεταξύ αναχωρούν από τις ΗΠΑ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την Άγκυρα, προκειμένου να διασφαλίσουν την κήρυξη εκεχειρίας στο πολεμικό μέτωπο. Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και στα χαρτιά ή τουλάχιστον σε επίπεδο διατήρησης των προσχημάτων, κήρυξε ένα περιορισμένης εμβέλειας εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία. Όλα δείχνουν τελικά πως από τη στιγμή που οι Κούρδοι, εγκαταλελειμμένοι από τις ΗΠΑ, αποφάσισαν να διασφαλίσουν την επιβίωσή τους επανερχόμενοι στην αγκαλιά της Δαμασκού και του καθεστώτος Άσαντ το συριακό ζήτημα εισέρχεται σε μία νέα φάση διευθέτησης των τοπικών διαφορών μεταξύ των βασικών παικτών που είναι ο Άσαντ, η Άγκυρα, η Μόσχα και, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η Τεχεράνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γαλάζιες κουκκίδες δείχνουν τις θέσεις των Τούρκων εισβολέων. Με κόκκινο χρώμα οι θέσεις των κουρδικών πολιτοφυλακών. Με μαύρο χρώμα απεικονίζονται οι θέσεις των συριακών – κυβερνητικών δυνάμεων. Η διαγραμμισμένη περιοχή δείχνει τη ζώνη ασφαλείας που επιθυμεί να επιβάλει η Άγκυρα.  

Καταλυτικός ο ρόλος της Ρωσίας

Ήδη ρωσικές μονάδες στρατού έχουν αρχίσει να περιπολούν επίσημα σε περιοχές μεταξύ στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εισβάλει από την Τουρκία και μονάδων του συριακού – κυβερνητικού στρατού στην περιοχή της πόλης Μανμπίζ, δυτικά του Ευφράτη. Αυτό σημαίνει πως η Μόσχα αναβαθμίστηκε μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα σε μία de facto πρωταγωνιστική δύναμη στην περιοχή μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων κατόπιν εντολής του Ντόναλντ Τραμπ. 

Εν τω μεταξύ η σημαία των συριακών – κυβερνητικών δυνάμεων κυματίζει έπειτα από πολλά χρόνια στην πόλη της Μανμπίζ μετά τη γνωστή πλέον συμφωνία των Κούρδων με την κυβέρνηση της Δαμασκού και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας. 

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ρωσίας στη Συρία Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ ανέφερε την Τρίτη το μεσημέρι πως η Μόσχα αντιτίθεται στην τουρκική εισβολή και ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει άμεση πολιτική εμπλοκή μεταξύ των τουρκικών δυνάμεων και του συριακού – κυβερνητικού στρατού. Η προειδοποίηση είναι ξεκάθαρη και φαίνεται ήδη πως η Άγκυρα την έχει λάβει σοβαρά υπ’ όψιν.

Στον παραπάνω χάρτη που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές Αρχές με δύο κόκκινες κουκκίδες επισημαίνονται οι νέες στρατηγικές περιοχές που ελέγχει πλέον ο συριακός – κυβερνητικός στρατός. Πρόκειται για υδροηλεκτρικούς σταθμούς και στρατηγικής σημασίας γέφυρες στην επαρχία της Ράκκα (πρώην πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους). Επίσης, στον έλεγχο της Δαμασκού επανήλθε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταμπκά καθώς και η σιδηροδρομική γέφυρα. Όπως φαίνεται στον χάρτη, ο κυβερνητικός σταθμός της Δαμασκού προώθησε μονάδες και προς την πόλη Μανμπίζ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης