Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, πιστός σύμμαχος της Αβάνας, έδωσε χθες τη στήριξή του στον Κουβανό ομόλογό του Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, «στον λαό της Κούβας» και «στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας», στον απόηχο των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη νησιωτική χώρα.

Ο Μαδούρο είπε ότι προσφέρει «όλη του την υποστήριξη στον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας Κανέλ, όλη την υποστήριξή του στον λαό της Κούβας και στην επαναστατική κυβέρνηση της Κούβας. Από εδώ στη Βενεζουέλα, είμαστε αδέλφια σε καλούς και σε κακούς καιρούς. Η Κούβα θα τα καταφέρει (…)».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα χθες, ο πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερνάντες ζήτησε την άρση του εμπάργκο εναντίον της Κούβας, το οποίο χαρακτήρισε «απάνθρωπο» και απέρριψε μια πιθανή εξωτερική παρέμβαση για την επίλυση εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο απάνθρωπο εν μέσω μιας πανδημίας από τον οικονομικό αποκλεισμό μιας χώρας» δήλωσε ο Αργεντίνος πρόεδρος σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Radio 10.

«Εκείνος που υποφέρει δεν είναι η κυβέρνηση, αλλά η κοινωνία» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ΗΠΑ διατηρούν από το 1962 ένα αυστηρό εμπάργκο εις βάρος της Κούβας, το οποίο οι κουβανικές αρχές υποστηρίζουν ότι είναι η κύρια αιτία των μεγάλων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες Κουβανοί, κουρασμένοι από την οικονομική κρίση που έχει επιδεινωθεί λόγω της έλλειψης τροφίμων και φαρμάκων, κατέβηκαν στους δρόμους σε δεκάδες πόλεις της χώρας φωνάζοντας «Πεινάμε», «Ελευθερία» και «Κάτω η δικτατορία».

Νωρίτερα χθες, ο Κουβανός πρόεδρος κατηγόρησε για τις διαδηλώσεις την αμερικανική κυβέρνηση και την «πολιτική της οικονομικής ασφυξίας» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον. Ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκες υποστήριξε ότι μισθοφόροι, χρηματοδοτούμενοι από τις ΗΠΑ, υποδαύλισαν τις ταραχές που σημειώθηκαν το Σαββατοκύριακο στο νησί, μέσω μιας υποτιθέμενης εκστρατείας, σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης