Στήριξη προς τον πρόεδρο της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Βερολίνο, κατά τη διάρκεια της οποίας σύναψε συμφωνία ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη βιομηχανία Siemens, υποσχέθηκε να προσφέρει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Κλείνοντας τα αυτιά στις φωνές διαμαρτυρίας σχετικά με την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις αιγυπτιακές Αρχές, η Άγγελα Μέρκελ υπογράμμισε «την άκρως στρατηγική σημασία» της Αιγύπτου για τη διατήρηση της σταθερότητας στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέντε διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιλαμβανομένου του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Διεθνούς Αμνηστίας, είχαν επιστήσει την προσοχή της Γερμανίδας καγκελαρίου στη «σοβαρή κρίση που υφίσταται στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, πολλά γερμανικά Μέσα ενημέρωσης επέκριναν σφόδρα την επίσκεψη Σίσι στη Γερμανία, ενώ το περιοδικό Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση κατήγγειλε «μία προδοσία των αξιών και των συμφερόντων της Γερμανίας για ένα συμβόλαιο λίγων δισεκατομμυρίων».

Η Siemens ανακοίνωσε ότι οριστικοποίησε το μεγαλύτερο συμβόλαιο στην ιστορία της, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει την παράδοση στην Αίγυπτο 24 αεριοστρόβιλων, που θα εγκατασταθούν σε τρεις νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σε έναν αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το εργοστάσιο αυτό θα απασχολήσει από το δεύτερο τρίμηνο του 2017 περίπου 1000 εργαζόμενους και ασκούμενους, στην περιοχή Άιν Σούκα και θα κατασκευάσει 600 ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν σε 12 νέα αιολικά πάρκα.

Η Siemens επισημαίνει ότι η υλοποίηση του συμβολαίου θα συμβάλλει στην αύξηση κατά 50% των δυνατοτήτων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε τις διαφορές με το πρόεδρο της Αιγύπτου Σίσι και επικεντρώθηκε «στον αυξημένο αριθμό των θανατικών ποινών» που επιβάλλονται στην Αίγυπτο, όπως επίσης και τους περιορισμούς στους τομείς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκευτικής ελευθερίας.

«Έχετε μία άποψη που σεβόμαστε, όμως και εμείς έχουμε μία θεώρηση που πρέπει να σεβαστείτε» της απάντησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Εμείς επίσης, εμείς αγαπάμε τη Δημοκρατία και την ελευθερία» σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να διασφαλίσει τη σταθερότητα στην Αίγυπτο.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ η χώρα μας να εξελιχθεί σε κάτι όπως η Συρία, η Υεμένη, η Λιβύη ή το Ιράκ» προσέθεσε ο ίδιος.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση των δηλώσεων των δύο ηγετών, μία γυναίκα διέκοψε την κοινή συνέντευξη τύπου και άρχισε να φωνάζει απευθυνόμενη στον πρόεδρο Σίσι «δολοφόνε!».

Ακολούθησε μία λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ εκείνης και Αιγύπτιων δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων του τύπου που είναι φίλα προσκείμενοι στον πρόεδρο Σίσι οι οποίοι φώναξαν «ζήτω η Αίγυπτος!».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης