Οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν πλήρως τις προσπάθειες των λαών των Βαλκανίων για ένα πιο δημοκρατικό και ειρηνικό μέλλον, ανέφερε η σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μισέλ Σάιντερς (Michele Siders), μιλώντας στο 2ο Thessaloniki Regional Forum, που έχει φέτος θέμα: «Πλανήτης Βαλκάνια: Το μέλλον μας σε σταυροδρόμι;» (Planet Balkans: Our future at a crossroad?».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Ε.Ε. να μην ανάψει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, η κ. Σάιντερς εξέφρασε την απογοήτευση των Ηνωμένων Πολιτειών γι’ αυτή την εξέλιξη αλλά και την ελπίδα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τον Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η πλήρης ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στους δυτικούς θεσμούς, η ένταξη τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο ΝΑΤΟ γι’ αυτούς που έχουν τη φιλοδοξία να ενταχθούν είναι ζωτικής σημασίας για τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα», τόνισε η κ. Σάιντερς.

«Η αξιόπιστη προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. παραμένει ένα από τα πλέον ισχυρά κίνητρα για μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια», σημείωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης και πρόσθεσε: «Το άνοιγμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι μόνο η αρχή μιας δύσκολης διαδικασίας αλλά στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ε.Ε. τηρεί τις υποσχέσεις της και ότι η πόρτα της Δύσης παραμένει ανοιχτή για όλους όσοι επιθυμούν να τη διαβούν».

Συμπλήρωσε ακόμα πως μια τέτοια προοπτική «ενθαρρύνει επίσης άλλες χώρες να κάνουν παρόμοιες δύσκολες μεταρρυθμίσεις και αποτρέπει τη δημιουργία ενός κενού που άλλοι παίκτες όπως η Ρωσία και η Κίνα θα ήθελαν πολύ να γεμίσουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενη ειδικότερα στον ρόλο της Ρωσίας στα Δυτικά Βαλκάνια, έφερε ως αρνητικό παράδειγμα τη δράση της Μόσχας στο Μαυροβούνιο, ενώ είπε πως και στην περίπτωση της Συμφωνίας των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας προσπάθησε να δημιουργήσει ένα «ρεύμα» αντίθεσης. Οι ενέργειες αυτές των Ρώσων «είναι ενδεικτικές της διαφοράς μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σε ό,τι αφορά (σ.σ. το πώς βλέπουν) το μέλλον των Βαλκανίων», ανέφερε -μεταξύ άλλων- η σύμβουλος πολιτικών υποθέσεων της αμερικανικής πρεσβείας.

Είπε ακόμα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν βαθιά την ηγεσία που επέδειξε η Ελλάδα στο να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τις χώρες της περιοχής. «Η Ελλάδα συνεχίζει να εργάζεται στενά από κοινού με τους γείτονες της προκειμένου να υλοποιήσουν τις απαραίτητες δύσκολες μεταρρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν τελικά στην ευρωπαϊκή οικογένεια», συμπλήρωσε και χαιρέτισε την πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών κ. Δένδια για το «πρωινό εργασίας» που παρέθεσε στις Βρυξέλλες τον περασμένο Σεπτέμβριο με τους ομολόγους του από την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και πάνω από 20 κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και τη βαλκανική σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης