Ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, εξέφρασε την προσδοκία ότι το ψήφισμα για το Κόσοβο θα υιοθετηθεί από τη σερβική Βουλή στις 11 Ιανουαρίου με τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών.

«Νομίζω ότι στις 11 Ιανουαρίου η Βουλή θα υιοθετήσει το ψήφισμα, συστατικό τμήμα του οποίου είναι η πλατφόρμα για το Κόσοβο, στην οποία θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές, αλλά οι βασικές αρχές της θα παραμείνουν αμετάβλητες. Όταν θα υιοθετηθεί από τη Βουλή, τότε δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές και θα την αποκαλούμε ιερά γραφή» ανέφερε ο Νίκολιτς απαντώντας σε ερωτήσεις πολιτών στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό της Σερβίας RTS.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, ο Νίκολιτς εξέφρασε την προσδοκία, με τη στάση που θα τηρήσουν στη Βουλή κατά την υιοθέτηση του ψηφίσματος, οι εκπρόσωποι της σερβικής αντιπολίτευσης να αποδείξουν ότι είναι πολιτικά εποικοδομητικοί. Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίψει το κείμενο το οποίο θα παρουσιάσει η Σερβία, τότε σημαίνει ότι ήδη αντιμετωπίζει το Κόσοβο ως ανεξάρτητη χώρα και, στην περίπτωση αυτή, αυτό πρέπει να γνωστοποιηθεί ανοιχτά από τις Βρυξέλλες.

«Δεν περίμενα ότι θα μπορούσα να προτείνω κάτι με το οποίο θα ήταν ικανοποιημένοι οι Αλβανοί, επειδή αυτό θα ήταν η ανεξαρτησία του Κοσόβου, αλλά ιδανικό αποτέλεσμα θα ήταν εκείνο με το οποίο δεν θα ήταν ικανοποιημένοι ούτε οι Σέρβοι ούτε οι Αλβανοί» δήλωσε αφοπλιστικά ο Νίκολιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι ο διάλογος με την Πρίστινα μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αν υπάρχει βούληση από τις δύο πλευρές και αν η Ε.Ε. αποφασίσει να βοηθήσει, ώστε οι διαπραγματεύσεις να τερματιστούν.

«Μπορεί να διαρκέσει ή μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, επειδή επιθυμούμε να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι η θητεία μου και η θητεία της τωρινής κυβέρνησης θα στεφθεί με την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου» επεσήμανε ο Νίκολιτς εξηγώντας ότι στη Σερβία είναι πρώτα απ’ όλα αναγκαίο να επιδειχθεί αποφασιστικότητα στην επιχειρηματολογία. «Είναι ένα φλέγον ζήτημα και η Σερβία δεν έχει δικαίωμα να γυρίζει το κεφάλι από το πρόβλημα αυτό. Πρέπει να το λύσουμε, όπως μπορούμε. Αισθάνομαι λίγο πιο άνετα από εκείνους στην κυβέρνηση, επειδή σε εκείνους θα αποδοθούν ευθύνες, αν παγώσουν οι επενδύσεις, διότι είναι πιθανόν να προσπαθήσουν να μας εκβιάσουν με τέτοιο τρόπο» υπογράμμισε κλείνοντας ο πρόεδρος της Σερβίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης