Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί εν τέλει με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη. 

«Η Βόρεια Κορέα επιθυμεί την αποπυρηνικοποίηση», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιβεβαίωσε επίσης ότι η σύνοδος κορυφής με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα διεξαχθεί την ημερομηνία που προβλεπόταν αρχικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι μια πολύ επιτυχημένη, τελικά μια επιτυχημένη διαδικασία», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στον κήπο του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βορειοκορεάτη στρατηγό, το «δεξί χέρι» του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ. Ο Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Αναφερόμενος στην επιστολή που του παρέδωσε ο τελευταίος, είπε ότι η παρουσίαση αυτή κατέληξε να γίνει μια «μακρά συνομιλία». Χαρακτήρισε δε «πολύ ωραία» την επιστολή του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters όμως λίγο αργότερα, σε μια αποστροφή των δηλώσεών του, είπε ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη αυτή την επιστολή. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσθεσε ότι πιστεύει πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι δεσμευμένος στην αποπυρηνικοποίηση της χώρας του και είπε: «Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουμε μια σχέση και θα ξεκινήσει στις 12 Ιουνίου».

Ο Ντόναλντ Τραμπ σημείωσε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ «βοήθησε αρκετά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Πριν εννέα ημέρες, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει την ακύρωση της συνάντησης με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και είχε χαρακτηρίσει ως «ακατάλληλη» τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, καθώς όπως είχε πει «το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δοκιμάζει τα όρια της υπομονής του».

«Ανυπομονούσα να σας συναντήσω», ανέφερε επιστολή την οποία είχε δημοσιεύσει ο Λευκός Οίκος, ενώ ο πρόεδρος της Αμερικής παράλληλα επεσήμανε: «Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρικότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό».

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είχε πάρει την απόφαση να μη συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν επειδή η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας χαρακτήρισε «πολιτική μαριονέτα» τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και «βλακώδη» τον παραλληλισμό που έκανε μεταξύ της Λιβύης και της Βόρειας Κορέας.

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης