Για τις 14 Νοεμβρίου ορίστηκε η δίκη του Τόμας Μέιρ, του δράστη της δολοφονίας της βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στην εκλογική περιφέρειά της, στη βόρεια Αγγλία.

Ο 52χρονος κατηγορείται ότι πυροβόλησε και μαχαίρωσε την Κοξ μέσα στη μέση του δρόμου, ενώ κατευθυνόταν σε μια συνάντηση που είχε προγραμματίσει με κατοίκους της πόλης Μπίρστολ. Ένας άνδρας 77 ετών που έσπευσε να βοηθήσει το θύμα δέχτηκε επίσης την επίθεση του Μέιρ και τραυματίστηκε ελαφρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μέιρ κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στο Μπέλμαρς και εμφανίστηκε μέσω βιντεοδιάσκεψης στο δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι το πρωί. Πήρε τον λόγο μόνο για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του.

Το δικαστήριο όρισε επίσης ότι πριν ξεκινήσει η δίκη του ο Μέιρ θα εμφανιστεί άλλες δύο φορές ενώπιον της δικαιοσύνης, στις 19 Σεπτεμβρίου και στις 4 Οκτωβρίου, για να επιλέξει αν θα δηλώσει ένοχος ή όχι.

Στην πρώτη ακροαματική διαδικασία, το περασμένο Σάββατο, όταν ρωτήθηκε πώς ονομάζεται απάντησε «Θάνατος στους προδότες, ελευθερία στη Βρετανία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο δικαστής Τζον Σόντερς είπε ότι η δίκη θα ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου υπό την προεδρία ενός δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου ότι η υπόθεση αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια». Ο Μέιρ αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της δολοφονίας, της πρόκλησης σοβαρής σωματικής βλάβης και της οπλοκατοχής.

Η δολοφονία της Κοξ μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση σκόρπισε φρίκη στη Βρετανία και επισκίασε την προεκλογική εκστρατεία. Την Τετάρτη, την ημέρα που η Κοξ θα έκλεινε τα 42 της χρόνια, οργανώθηκαν στη μνήμη της διάφορες εκδηλώσεις τόσο στο Λονδίνο όσο και στο Παρίσι, τη Βηρυτό, το Ναϊρόμπι και τη Νέα Υόρκη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης