Τούρκοι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα για έναν νέο γύρο συνομιλιών σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη, όπου οι δύο χώρες στηρίζουν αντίπαλες παρατάξεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θα συνεχιστούν “σε τεχνικό επίπεδο” στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ρωσία και Τουρκία συζητούν το τελευταίο διάστημα μια εκεχειρία και μια πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Λιβύη. Η Μόσχα στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ενώ η Τουρκία βοήθησε τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να αποκρούσει την επίθεση του Χαφτάρ στην Τρίπολη. Τον περασμένο μήνα, η GNA κήρυξε κατάπαυση του πυρός και ζήτησε να αρθεί ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων. Ο Αγκίλα Σάλεχ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Τομπρούκ, ζήτησε επίσης να σταματήσουν οι εχθροπραξίες όμως ο Χάφταρ απέρριψε αυτό το ενδεχόμενο.

Στη Συρία, μετά την κλιμάκωση της βίας που είχε ως αποτέλεσμα τον εκτοπισμό σχεδόν 1 εκατομμυρίου ανθρώπων και έφερε τις δύο πλευρές στα πρόθυρα της σύγκρουσης, Τουρκία και Ρωσία συμφώνησαν τον Μάρτιο να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η εκεχειρία τηρείται, εκτός από μερικές μεμονωμένες παραβιάσεις.

Ο τελευταίος γύρος των συνομιλιών έγινε στη Μόσχα στις 31 Αυγούστου-1 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης