Νέες συνομιλίες ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα αρχίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της απερχόμενης επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Τη Δευτέρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ συνάντησε την Άστον στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής περιοδείας του και δήλωσε «μάλλον αισιόδοξος» όσον αφορά στην πιθανότητα το Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα) μαζί με τη Γερμανία να καταλήξουν σε μια συμφωνία πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 24ης Νοεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, το Ιράν και οι ΗΠΑ άρχισαν σήμερα στη Γενεύη διμερείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο πλευρές συναντώνται, αφότου το Ιράν και οι έξι μεγάλες δυνάμεις δεν τήρησαν την προθεσμία της 20ης Ιουλίου που είχαν θέσει για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι συνομιλίες θα διαρκέσουν δύο ημέρες και σε αυτές συμμετέχουν ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς και η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ουέντι Σέρμαν.

Ο Αμπάς Αραγσί, ένας από τους επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών, λαμβάνει επίσης μέρος στις συζητήσεις, για τις οποίες το IRNA μετέδωσε πως θα διαρκέσουν έως το Σάββατο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Χρύσα Λουγιάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης