Στις 19 Μαΐου 2017 αναμένεται να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος.

Ο πρόεδρος Χασάν Ροχανί θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη και τελευταία θητεία, όπως επιτρέπει το Σύνταγμα. Ο Ροχανί εξελέγη στον πρώτο γύρο το 2013 για τέσσερα χρόνια. Με την στήριξη του ανώτατου πνευματικού ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο Ροχανί διεξήγαγε με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 σε μια ιστορική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συμφωνία αυτή επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο Ιράν, με αντάλλαγμα τη δέσμευση της χώρας να περιορίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα σε μη στρατιωτική χρήση και να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο.

Ωστόσο τα αποτελέσματα της συμφωνίας αργούν, κυρίως λόγω της διστακτικότητας των μεγάλων διεθνών τραπεζών να επιστρέψουν στο Ιράν φοβούμενες αντίποινα των ΗΠΑ που διατηρούν οικονομικές κυρώσεις οι οποίες δεν έχουν σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης