Στις 29 Απριλίου η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. εν όψει Brexit

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 14:47
Στις 29 Απριλίου η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. εν όψει Brexit
Η σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών για να καθορίσουν τη θέση των 27 κρατών-μελών στις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο για το Brexit θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

«Συγκάλεσα ένα ευρωπαϊκό συμβούλιο, προκειμένου να υιοθετηθούν οι κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit» δήλωσε ο Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες.

Η δήλωση του Τουσκ γίνεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης ότι θα εκκινήσει επισήμως τη διαδικασία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι το Λονδίνο θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, που σηματοδοτεί επισήμως την πρόθεση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε.

Η κίνηση θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας διετούς διαπραγματευτικής περιόδου, κατά την οποία η βρετανική κυβέρνηση και η Ε.Ε. ελπίζουν να συμφωνήσουν στους όρους για την αποχώρηση της Βρετανίας και να έχουν μια ξεχωριστή συμφωνία για τη μορφή της μελλοντικής τους σχέσης, κυρίως σε ό,τι αφορά το μεταξύ τους εμπόριο. Όμως, οι ηγέτες των 27 χωρών-μελών θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε μια κοινή γραμμή κατά τη διάρκεια της συνόδου τους στα τέλη Απριλίου.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Μαρτίου 2017, 14:49