Στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 07:48
Στις ΗΠΑ ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ
Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα κάνει σήμερα επίσκεψη εργασίας στις ΗΠΑ, αφιερωμένη στη «συνεργασία στο πεδίο της ασφάλειας» για να αντιμετωπιστεί «η ιρανική επέκταση στη Μέση Ανατολή», πάνω απ' όλα στη Συρία, αναφέρει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Η επίσκεψη καταγράφεται σε περίοδο μεγάλης έντασης.

Η ισραηλινή κυβέρνηση κατηγορεί το Ιράν, σύμμαχο του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, ότι επιδιώκει να αποκτήσει στρατιωτικά ερείσματα στη Συρία με σκοπό να απειλήσει την ασφάλεια του Ισραήλ. Ισραηλινοί πολιτικοί ηγέτες έχουν πολλαπλασιάσει τις απειλές, μιλώντας ακόμα και περί στρατιωτικής δράσης εναντίον αυτού του σχεδίου που αποδίδουν στην Τεχεράνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Λίμπερμαν θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις, τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον και μέλη της αμερικανικής Γερουσίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στη στενή συνεργασία» των δύο πλευρών ενώπιον «των αρνητικών εξελίξεων που προκύπτουν από την επέκταση του Ιράν στη Μέση Ανατολή», με την έμφαση να δίνεται ιδίως «στη Συρία», προστίθεται.

Παρότι το Ισραήλ έχει αποφύγει να εμπλακεί άμεσα στον πόλεμο στη Συρία, έχει εξαπολύσει πολλές επιθέσεις εναντίον θέσεων του καθεστώτος και αυτοκινητοπομπών με όπλα που υποστηρίζει ότι προέρχονταν από το Ιράν και προορίζονταν για το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που πολεμά στο πλευρό των στρατευμάτων του Άσαντ.

Οι εντάσεις κλιμακώθηκαν τον Φεβρουάριο με την παρείσφρηση, κατά το Ισραήλ, ιρανικού τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στον ισραηλινό εναέριο χώρο και την πρώτη ανοικτή και δηλωμένη αναμέτρηση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στο συριακό θέατρο.

Την 9η Απριλίου, μια αεροπορική βάση στην κεντρική Συρία έγινε στόχος μιας επιδρομής που η Δαμασκός και οι σύμμαχοί της απέδωσαν στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Τουλάχιστον 14 άνδρες που ανήκαν στις δυνάμεις ή πολεμούσαν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος, ανάμεσά τους και Ιρανοί, σκοτώθηκαν.

Η ισραηλινή κυβέρνηση απέφυγε, πάντως, να επιβεβαιώσει ότι η επιδρομή αυτή έγινε από τις δικές της ένοπλες δυνάμεις.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018, 07:49