Έπρεπε να περάσουν 46 ολόκληρα χρόνια προκειμένου να πραγματοποιήσει επίσημο ταξίδι στις Η.Π.Α. ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Μιανμάρ.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, o Thein Sein θα παραβρεθεί στη Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει την ευκαιρία να θέσει επί τάπητος θέματα εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας με αμερικανικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επενδύσουν στη χώρα του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το διεθνές κλίμα για τη Μιανμάρ έχει αναστραφεί εντελώς τον τελευταίο 1,5 χρόνο, καθώς το στρατιωτικό καθεστώς αποφάσισε να μεταβιβάσει την εξουσία σε μια προσωρινή κυβέρνηση (με επικεφαλής τον πρώην στρατιωτικό Thein Sein) η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε προεδρικές εκλογές το 2015. Ήδη έχει προωθηθεί ένα πακέτο σημαντικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο περιλαμβάνει κατάργηση λογοκρισίας στα Μ.Μ.Ε., απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων, ενίσχυση του νομικού πλαισίου προστασίας των μειονοτήτων και των ατομικών ελευθεριών καθώς και απελευθέρωση του εμπορίου.

Το ταξίδι του Thein Sein προηγείται πρόσφατης απόφασης του υπουργείου Εξωτερικών των Η.Π.Α. για κατάργηση οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε βάρος του. Ήδη στις Η.Π.Α. βρίσκεται η επικεφαλής του σημαντικότερου κόμματος της Αντιπολίτευσης («Εθνική Ένωση για τη Δημοκρατία») και διάσημη ακτιβίστρια, Aung San Suu Kyi. Στη διάρκεια παραμονής του στη χώρα θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών των Η.Π.Α., Hillary Clinton.

Διαβάστε επίσης:
Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου για την Aung San Suu Kyi, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012, 00:02

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης