Αντιμέτωποι με συνεχείς καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις και κουρασμένοι από την πολιτική παράλυση που διαρκεί χρόνια στη χώρα, οι ιρακινοί καλούνται στις κάλπες σήμερα για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Περίπου 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εκλογικό δικαίωμα, σε μια διαδικασία όπου το κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, ήταν η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος επιδιώκει τρίτη θητεία, να περιορίσει το αυξανόμενο κύμα φονικής βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον περασμένο Ιανουάριο, κατά μέσο όρο κάθε μέρα σκοτώνονται 25 ιρακινοί από επιθέσεις που στόχο έχουν κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις δυο τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 π.μ. τοπική ώρα ( 0400 GMT ) και θα κλείσουν στις 18:00 τοπική ώρα. Μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που ψήφισαν νωρίτερα έχουν αναπτυχθεί σε μεγάλους αριθμούς για να αποτρέψουν οποιαδήποτε επίθεση κυρίως από σουνίτες τζιχαντιστές οι οποίοι πολλαπλασιάζουν εσχάτως τις επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και της σιιτικής κοινότητας, που πλειοψηφεί στο Ιράκ και η οποία κυριαρχεί στην κυβέρνηση.

Οι εντάσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών έχουν γίνει πολιτικό εργαλείο για τον Νούρι αλ Μαλίκι ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του παρότι η βία σήμερα στο Ιράκ επανήλθε στα επίπεδα του 2008, όταν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχαναν τη ζωή τους. Μόνο τον Απρίλιο εφέτος, περισσότεροι από 750 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορα φονικά επεισόδια. Παρά τις επικρίσεις, ο αλ Μαλίκι, φαίνεται σχεδόν βέβαιο ότι θα κερδίσει μια τρίτη θητεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης