Εκτενές δημοσίευμα για την Ικαρία και συγκεκριμένα για τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού φιλοξενεί η Daily Mail, τονίζοντας ότι δικαίως έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τις «Μπλε Ζώνες». Tις πέντε δηλαδή περιοχές στον κόσμο όπου οι κάτοκοί τους ζουν περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στη Γη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, οι κάτοικοι της Ικαρίας έχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να φθάσουν τα 90 από ότι οι Αμερικανοί ενώ ζουν, κατά μέσο όρο, 10 χρόνια περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι κάτοικοι της Ευρώπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Και δεν φθάνει μόνο αυτό» σημειώνει η Daily Mail, αλλά η Ικαρία είναι ένας τόπους όπου «οι άνθρωποι δεν προσβάλλονται με ασθένειες που σχετίζονται με το γήρας, όπως το Αλτσχάιμερ, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος».

Όσον αφορά τα μυστικά της μακροζωίας; Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι θα μπορούσε κάποιος απλοϊκά να τα συμπυκνώσει στον ήλιο, την υψηλή θερμοκρασία – η οποία δεν πέφτει κάτω από τους 10 βαθμούς Κελσίου ούτε το χειμώνα – τις χαμηλές βροχοπτώσεις, τις όμορφες παραλίες, τον καθαρό αέρα, το χαλαρό ρυθμό ζωής, την υγιεινή διατροφή και το σπιτικό κρασί, αλλά και τα βότανα, αφού όπως σημειώνει η Daily Mail, οι κάτοικοι της Ικαρίας μπορεί να πίνουν συχνά αλκοόλ, αλλά πίνουν και πολλά αφεψήματα με βότανα που φυτρώνουν στο νησί.

Όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, σύμφωνα με μια έκθεση του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα μυστικά της μακροζωίας των Ικαριωτών συμπυκνώνονται στη σωματική άσκηση (στην οποία βοηθά η μορφολογία του ίδιου του νησιού, αφού αν θέλει κανείς να μετακινηθεί θα πρέπει να… περπατήσει πολύ), στη διατροφική συνήθεια, την διακοπή του καπνίσματος, τις βόλτες και την μεσημεριανή σιέστα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ένταξη της Ικαρίας στον κατάλογο των «Μπλε Ζωνών» είναι «πιο ορθολογική από ποτέ», καταλήγει πανηγυρικά η Daily Mail.

Ο όρος «Μπλε Ζώνες» δημιουργήθηκε από τους Γιάννη Πες και Μισέλ Πουλέν και περιγράφει μια περιοχή όπου οι κάτοικοί της ζουν αισθητά περισσότερο από ότι στον υπόλοιπο κόσμο. Ποιες περιοχές, όμως, απαρτίζουν τη λίστα των «Μπλε Ζωνών»;

– Σαρδηνία, Ιταλία
– Oκινάουα, Ιαπωνία
– Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια, Η.Π.Α.
– Χερσόνησος της Νικαάουα, Κόστα Ρίκα
– Ικαρία, Ελλάδα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης