Η ιρακινή κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη πως η εκστρατεία που έχει εξαπολύσει ενάντια στο Ισλαμικό Χαλιφάτο, με την υποστήριξη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έχει οδηγήσει στην ανακατάληψη των δύο τρίτων των εδαφών που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές σε βόρειες και δυτικές περιοχές της χώρας το 2014.

«Η παρουσία του Νταές (σ.σ. ακρωνύμιο του Χαλιφάτου στα αραβικά) στις ιρακινές πόλεις και επαρχίες έχει μειωθεί. Μετά την κατάληψη του 40% της ιρακινής επικράτειας, εξακολουθούν σήμερα να έχουν τον έλεγχο μόλις του 14%», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σάαντ αλ Χαντίθι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο αισιόδοξες σε σύγκριση με πρόσφατους υπολογισμούς της Ουάσιγκτον. Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι είχε δηλώσει στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Χούρα ότι το Χαλιφάτο έχει απολέσει το 44% των εδαφών που ήλεγχε στο Ιράκ.

Ο ιρακινός στρατός, μαζί με τις κουρδικές δυνάμεις Πεσμεργκά, σιιτικές πολιτοφυλακές και σουνίτες μαχητές ανακατέλαβαν αρκετές πόλεις τον περασμένο χρόνο, όπως το Ραμάντι, το Τικρίτ και το Μπάιτζι.

Οι τζιχαντιστές όμως εξακολουθούν να κατορθώνουν να εξαπολύουν επιθέσεις σε περιοχές όπου η κυβέρνηση έχει τον θεωρητικό έλεγχο. Σήμερα, βομβιστική επίθεση με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 64 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ιρακινοί αξιωματούχοι δηλώνουν δημοσίως πως θα ανακαταλάβουν την βόρεια πόλη της Μοσούλης αυτό το χρόνο, αλλά πολλοί θέτουν ερωτήματα κατά πόσον αυτό είναι εφικτό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης