Στο Άμστερνταμ θα μετεγκατασταθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και στο Παρίσι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ). Τις αποφάσεις αυτές έλαβε τη Δευτέρα το βράδυ το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στο πλαίσιο της μεταφοράς των δύο οργανισμών από το Λονδίνο εξαιτίας του Βrexit.

Το αξιοσημείωτο των εν λόγω αποφάσεων είναι ότι ελήφθησαν κατόπιν κλήρωσης, καθώς και στις δύο περιπτώσεις παρά τις τρεις ψηφοφορίες που έγιναν δεν υπήρξε νικητής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε σχέση με τον ΕΜΑ, η πρώτη ψηφοφορία ξεκίνησε με 16 υποψήφιες πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα (Πειραιάς). Στην πρώτη ψηφοφορία τερμάτισε πρώτο το Μιλάνο, δεύτερο το Άμστερνταμ και τρίτη η Κοπεγχάγη. Η Αθήνα ήταν έβδομη και αποκλείστηκε. Στη δεύτερη ψηφοφορία αποκλείστηκε ως τρίτη η Κοπεγχάγη. Στην τρίτη ψηφοφορία υπήρξε ισοψηφία των δύο με 13 ψήφους, ενώ στην κλήρωση που ακολούθησε το Άμστερνταμ κέρδισε.

Η ολλανδική πόλη θα φιλοξενήσει τους 900 υπαλλήλους του ΕΜΑ, ο οποίος συστάθηκε το 1995 προκειμένου να αξιολογεί και να εποπτεύει φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση όσον αφορά στην ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την ποιότητα, με σκοπό την προστασία της υγείας του ανθρώπου και των ζώων στην Ε.Ε. Ο ΕΜΑ βασίζεται στην εσωτερική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχεται από το προσωπικό του, καθώς και σε εξωτερική επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη που παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Πηγή: Deutsche Welle

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης: Στο Παρίσι η έδρα της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης