Σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε τη Δευτέρα η μεγαλύτερη δίκη εναντίον δημοσιογράφων στην Τουρκία. Σαράντα τέσσερις δημοσιογράφοι κατηγορούνται για διασυνδέσεις με την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK).

Οι 44 Τούρκοι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης από 7 μέχρι 22 χρόνια. Εδώ και αρκετά χρόνια η τουρκική δικαιοσύνη επικαλούμενη τους αντιτρομοκρατικούς νόμους στρέφεται κατά μελών της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων KCK, η οποία θεωρείται ότι πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση PKK.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για διασυνδέσεις με την Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων καλούνται να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη πολιτικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, δικηγόροι και συνδικαλιστές. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής κυβέρνησης περίπου 1.000 άτομα βρίσκονται υπό προσωρινή κράτηση, κατηγορούμενα για σχέσεις με την KCK, ενώ Κούρδοι ακτιβιστές μιλούν για 8.000 κρατούμενους.

«Δυστυχώς η ελευθερία του τύπου βρίσκεται στην Τουρκία υπό μεγάλη πίεση. Περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή», λέει ο Οκτάι Έκσι, πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Συμβουλίου Τύπου και μέλος του αντιπολιτευτικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού CHP. «Οι κρατούμενοι δημοσιογράφοι κατηγορούνται ότι είναι τρομοκράτες χωρίς καν να έχει αποδειχθεί ακόμα ότι είναι μέλη του KCK», τονίζει.

Τη δίκη των 44 δημοσιογράφων παρακολουθούν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. «Όλοι οι κατηγορούμενοι εργάζονται για κουρδικά μέσα ενημέρωσης. Για το λόγο αυτό η ελευθερία της άποψης είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα», λέει η Γερμανίδα δικηγόρος Αντόνια φον ντερ Μπέρενς, η οποία έχει αναλάβει την υπεράσπιση του κατηγορούμενου δημοσιογράφου Χουσείν Ντενίζ για λογαριασμό των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα. “Πιστεύω”, λέει η Γερμανίδα δικηγόρος, “ότι η δίκη δεν θα είναι δίκαιη. Κατά την άποψή μου οι κατηγορούμενοι δεν βρίσκονται στο δικαστήριο επειδή είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, αλλά επειδή γράφουν για κουρδικά ζητήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα σκληρά μέτρα έναντι του κουρδικού τύπου προκαλούν ανησυχίες για την αντιμετώπιση των μειονοτήτων και των απόψεων που εκφράζουν. Ακόμα κι αν οι απόψεις αυτές είναι επιθετικές, πρέπει να προστατευθούν», τονίζει η Εμα Σίνκλερ-Γουέμπ από την οργάνωση Human Rights Watch.

Και η ΕΕ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τον μεγάλο αριθμό συλλήψεων και κρατήσεων από τις τουρκικές αρχές στη βάση της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. «Οι νόμοι αυτοί οδηγούν στον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επιτροπής για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε. Η κυβέρνηση Ερντογάν έχει ταχθεί ωστόσο δημόσια υπέρ των ερευνών της δικαιοσύνης σε βάρος της Ένωσης Κουρδικών Κοινοτήτων KCK.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης