Επιλοχίας του αμερικανικού στρατού θα δικαστεί από στρατοδικείο για μια σειρά από κατηγορίες, μεταξύ των οποίων η δολοφονία άοπλων Αφγανών πολιτών δάχτυλα των οποίων έπαιρνε ως τρόπαιο πολέμου, αλλά και ο ξυλοδαρμός νεοσύλλεκτου, ο οποίος κατήγγειλε σε ανωτέρους του την ευρεία χρήση χασίς στην μονάδα του.

Ο 25χρονος Κάλβιν Γκιμπς είναι ένας από τους 5 στρατιώτες της Ταξιαρχίας Stryker που κατηγορούνται για δολοφονία. Συνολικά 12 στρατιώτες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για αγριότητες που διέπραξαν στο Αφγανιστάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την απόφαση να δικαστεί ο Γκιμπς από το Μπίλινγκς της Μοντάνα, έλαβε χθες ο αντιστράτηγος Κέρτις Σκαπαρότι, διοικητής της Κοινής Βάσης Λιούις-ΜακΤσορντ. Ημερομηνία για την δίκη δεν έχει οριστεί ακόμη.

Ο Γκιμπς αντιμετωπίζει μέχρι και ισόβια κάθειρξη για τον φόνο εκ προμελέτης τριών άοπλων Αφγανών πολιτών, μεταξύ των οποίων και ένας κληρικός στα αφγανικά χωριά. Ο Γκιμπς κατηγορείται επίσης ότι έκοψε με ιατρικό εργαλείο τα δάχτυλα των χεριών των θυμάτων, τα οποία επεδείκνυε σε άλλους στρατιώτες για εκφοβισμό.

Και το κατηγορητήριο δεν τελειώνει εδώ. Ο ίδιος θεωρείται ο εγκέφαλος μιας πενταμελούς «φονικής ομάδας» που θεωρούνται ύποπτοι για την δολοφονία 3 Αφγανών αμάχων, αντιμετωπίζει και άλλες κατηγορίες όπως ότι κράτησε δάχτυλα, δόντια και οστά ποδιών των θυμάτων ως τρόπαιο πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το λάθος των μελών της «φονικής ομάδας» ήταν ότι κάπνιζαν χασίς παρουσία ενός νεοσύλλεκτου και ότι τον ξυλοκόπησαν όταν αυτός κατήγγειλε το περιστατικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθει πως οι δολοφονίες ανακαλύφθησαν στη διάρκεια της έρευνας για τον ξυλοδαρμό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης