Ξεκίνησε χθες η δίκη τεσσάρων πρώην στρατιωτών στη Γουατεμάλα, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία περισσότερων από 220 ανθρώπων στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Οι κατηγορούμενοι φέρονται να συμμετείχαν σε μια ομάδα ειδικών δυνάμεων, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για τη σφαγή στο χωριό Ντος Έρρες το 1982.

Οι Carlos Antonio Carias, Manuel Pop, Reyes Collin και Daniel Martinez, μέλη των επίλεκτων δυνάμεων του στρατού της Γουατεμάλας, γνωστών ως «Kaibiles», έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ιστορική δίκη. Είναι η πρώτη φορά που δικάζονται πρώην στρατιώτες», ανέφερε εκπρόσωπος της CALDH, οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γουατεμάλα.

Τουλάχιστον 200 χιλ. άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους αυτόχθονοι χωρικοί, έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια του εμφυλίου, που τερματίστηκε το 1996, ύστερα από 36 χρόνια. Έκθεση-κόλαφος του Ο.Η.Ε. το 1999 ανέφερε ότι το 93% των θανάτων οφείλονται σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την επανάσταση της αριστερής παραστρατιωτικής οργάνωσης, «guerrillas».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης