Στο εδώλιο οι πραξικοματίες της Ονδούρας

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010, 15:08
Στο εδώλιο οι πραξικοματίες της Ονδούρας
Από δίκη θα περάσουν οι έξι ανώτατοι στρατιωτικοί, οι οποίοι τον προηγούμενο Ιούνιο ανέτρεψαν τον πρόεδρο Manuel Zelaya και τον οδήγησαν στην εξορία με την απειλή των όπλων, ύστερα από απόφαση του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Όπως έκαναν γνωστό δικαστικές πηγές, στους έξι που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Οι στρατιωτικοί κλήθηκαν να καταθέσουν την προσεχή εβδομάδα.

Ο Zelaya ανατράπηκε στις 28 Ιουνίου 2009, όταν στρατιώτες τον σήκωσαν από το κρεβάτι και τον ανάγκασαν να μεταβεί αεροπορικώς στην Κόστα Ρίκα. Ωστόσο, ο ίδιος αναστάτωσε την πολιτική ζωή της χώρας, όταν κατάφερε να επιστρέψει κρυφά τον Σεπτέμβριο. Από τότε διαμένει στην Πρεσβεία της Βραζιλίας, στην πρωτεύουσα Τεγκουτσιγκάλπα, όπου χθες γιόρτασε με την κόρη του τα γενέθλιά της.

Οι αντίπαλοι του Zelaya τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να αλλάξει το Σύνταγμα και να παρατείνει τη θητεία του στην προεδρία, η οποία θα έληγε κανονικά αυτόν τον μήνα.

Το κογκρέσο και το ανώτατο δικαστήριο διέταξαν την έκπτωσή του, αλλά ο Roberto Micheletti, ο οποίος ανέλαβε de facto την ηγεσία της χώρας μετά από το πραξικόπημα, είπε ότι ήταν λάθος που ο Zelaya εξορίστηκε και ότι θα έπρεπε να αντιμετωπίσει κατηγορίες στην Ονδούρα.

Τον προηγούμενο Νοέμβριο, η χώρα εξέλεξε στην προεδρία τον μέχρι τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης, ο οποίος προωθεί τη γενική αμνηστία σε όσους αναμείχθηκαν στο πραξικόπημα.

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010, 15:16