271 έργα ισχυρίζεται ο ηλεκτρολόγος του Πικάσο πως του είχε χαρίσει ο μεγάλος ζωγράφος όταν δούλευε στην έπαυλή του στην Κυανή ακτή.

Ο Πιερ Λε Γκενέκ βρίσκεται από χθες μαζί με τη σύζυγό του Ντανιέλ στο εδώλιο δικαστηρίου του Παρισιού κατηγορούμενος από τους κληρονόμους της οικογένειας Πικάσο για παράνομη κατοχή αυτών των έργων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκατόν ογδόντα λιθογραφίες, κολάζ, πίνακες και 91 σχέδια αξίας σήμερα 80 εκατομμυρίων ευρώ απέκτησε με τρόπο αδιευκρίνιστο ο Λε Γκενέκ. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα έργα ήταν δώρο της Ζακλίν, δεύτερης συζύγου του Πικάσο, το 1970. «Ορίστε, αυτό είναι για σένα. Πάρ’ το σπίτι», φέρεται να είπε η Ζακλίν στον υπάλληλό της δίνοντάς του τα έργα σε ένα κλειστό κουτί.

Η κατάθεση της Ντανιέλ Λε Γκενέκ αντικρούει τη μαρτυρία του άντρα της, καθώς είπε στις αρχές πως τον θυμάται να επιστρέφει σπίτι με μια γεμάτη σακούλα σκουπιδιών που του έδωσε ο Πικάσο ενώ τακτοποιούσε το στούντιό του.

Το 2010 ο Πιέρ Γκενέκ αποφάσισε να τακτοποιησει όλες τις περιουσιακές του εκκρεμότητες πριν από τον θάνατό του εν όψει της κληρονομιάς που θα άφηνε στα παιδιά του. Έτσι επικοινώνησε με τους διαχειριστές της κληρονομιάς του Πικάσο προκειμένου να αξιολογηθούν τα έργα. Σε αυτό το σημείο ξεκίνησε και η περιπετειά του.

Τα έργα, τα οποία χρονολογούνται από το 1900 ως το 1932, δεν έχουν ποτέ εκτεθεί στο παρελθόν και βρίσκονταν κλεισμένα επί χρόνια στο γκαράζ του.

Τον Σεπτέμβριο του 2010 ο Λε Γκενέκ ταξίδεψε στο Παρίσι για το πολυπόθητο πιστοποιητικό αυθεντικότητας, όμως μέσα σε λίγες μέρες αφότου οι ειδικοί διαπίστωσαν την αυθεντική φύση των έργων η αστυνομία συνέλαβε το ηλικιωμένο ζευγάρι στο σπίτι του κοντά στις Κάνες ως υπόπτους για κλεπταποδοχή.

Ανάμεσα στα έργα που κατασχέθηκαν περιλαμβάνονται μία υδατογραφία του Πικάσο από την Μπλε του Περίοδο, εννέα κυβιστικά κολάζ τα οποία εκτιμώνται στα 30 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και πορτρέτα της πρώτης του συζύγου Όλγας, λιθογραφίες και γκουάς.

Το ζευγάρι των Λε Γκενέκ αφέθηκε αρχικά ελεύθερο, λίγο καιρό αργότερα όμως τους απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες. Τώρα αντιμετωπίζουν φυλάκιση έως πέντε χρόνια και πρόστιμο 375.000 ευρώ για απόκρυψη κλοπιμαίων.

Οι κληρονόμοι του Πικάσο και ο εισαγγελέας χαρακτηρίζουν τους ισχυρισμούς τους «γελοίους», ενώ η όλη υπόθεση είναι δύσκολο να διευκρινιστεί καθώς αρκετοί πιθανοί μάρτυρες πέθαναν στη διάρκεια αυτών των 40 χρόνων.

Από την πλευρά του, ο γιος του Πικάσο, Κλοντ, επιμένει πως ο πατέρας του δεν θα έδινε ποτέ τόσο πολλά έργα του σε κανέναν. «Δεν στέκει», είχε πει το 2010 στη Liberation. «Αυτά τα έργα ήταν μέρος της ζωής του».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης