Χιλιάδες πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σήμερα στην Πορτογαλία και την Ισπανία καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται, απειλώντας κατοίκους και τουρίστες.

Στην Πορτογαλία, περισσότεροι από 2.000 δασοπυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο περίπου 50 εστίες που μετέτρεψαν σε στάχτες χιλιάδες στρέμματα δασικής και θαμνώδους βλάστησης κι ενώ η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές για τον μήνα Σεπτέμβριο κύμα καύσωνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


   
Μια ιδιαίτερα καταστροφική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στον Εθνικό Δρυμό Πενέντα Ζέρες, στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου σε δύο οικισμούς που περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, τους Παραντέλα και Βαρζέα, οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προσωρινά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πολλοί πολίτες συνέδραμαν στο πλευρό των πυροσβεστικών δυνάμεων με στόχο την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

«Οι φλόγες μας έχουν περικυκλώσει, οι στρατοχωροφύλακες ζήτησαν από τον σύζυγό μου κι εμένα να φύγουμε από το σπίτι μας, όμως αρνηθήκαμε» περιέγραψε στην πορτογαλική τηλεόραση η Έβα, 71 ετών, μια κάτοικος του Παραντέλα, που προσπάθησε να σβήσει την φωτιά χρησιμοποιώντας έναν σωλήνα άρδευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Οι βοσκότοποι κάηκαν, τα ζώα δεν έχουν τίποτα να φάνε. Πρόκειται για μια συμφορά για το φυσικό αυτό πάρκο ?το μοναδικό στην Πορτογαλία? τον τουρισμό» δήλωσε ο Χελντέρ Μπαρός, αντιδήμαρχος της κοινότητας Άρκος ντε Βαλντεβέζ, που έχει πληγεί σημαντικά.

Τουλάχιστον 300 πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν στο Μποτίκας, στη βόρεια Πορτογαλία, σήμερα όπου ξέσπασε άλλη μια πυρκαγιά. Παιδιά και ηλικιωμένοι απομακρύνθηκαν από έναν οικισμό χθες το βράδυ.

«Δύο ακόμη οικισμοί απειλούνται από τις φλόγες, τα μέσα που έχουν κινητοποιηθεί δεν επαρκούν» κατήγγειλε ο δήμαρχος Φερνάντο Γκουεϊρόγκα, σύμφωνα με τον οποίο 20.000 στρέμματα δασικής έκτασης της κοινότητάς του μετατράπηκαν σε στάχτες.

Έπειτα από μια σχετική ηρεμία το 2014 και το 2015, η Πορτογαλία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τις πυρκαγιές, που έχουν ήδη κατακάψει, από τις αρχές του έτους, περισσότερα από 1.070.000 στρέμματα δάσους και χαμηλής βλάστησης στην ηπειρωτική χώρα.

Στην τουριστική νήσο της Μαδέρας, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις φωτιές τον Αύγουστο, 54.000 στρέμματα έχουν καταστραφεί.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης