Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επέμεινε χθες ότι η αμερικανο-ρωσική συμφωνία για το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει την υποστήριξη ενός αυστηρού ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που θα επιβάλει τη συμμόρφωση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Αυτό θα συμβεί μόνο αν τα Ηνωμένα Έθνη υιοθετήσουν ένα αυστηρό ψήφισμα. Θα συμβεί με την επιβολή της διεθνούς κοινότητας, με τη Ρωσία στο πλευρό μας σε αυτήν την προσπάθεια και, τέλος, θα συμβεί επειδή ο Άσαντ θα τηρήσει αυτά που έχει συμφωνήσει να πράξει» είπε ο Κέρι στους δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο. «Είναι σημαντικό η απειλή της χρήσης βίας να παραμένει στο τραπέζι, προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του καθεστώτος Άσαντ. Επομένως, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για αυτό το ζήτημα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμερικανοί, Ρώσοι, Βρετανοί, Γάλλοι και Κινέζοι διπλωμάτες βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ψηφίσματος που θα απαιτεί την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου σύμφωνα με τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία.

Ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για τα Ηνωμένα Έθνη είναι το κατά πόσο το ψήφισμα θα είναι διατυπωμένο έτσι ώστε οι όροι του να είναι σύμφωνοι με το «Κεφάλαιο 7» του Χάρτη του ΟΗΕ, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας να επιβάλει τις αποφάσεις του με μέτρα όπως την επιβολή κυρώσεων αλλά και τη χρήση βίας.

Η Ρωσία έχει καταστήσει σαφές ότι θα ασκήσει βέτο επί ενός αρχικού ψηφίσματος βάσει του «Κεφαλαίου 7» και ότι τα όποια μέτρα εις βάρος της Συρίας θα πρέπει να επιβληθούν μόνο σε περίπτωση που αποδειχθεί σαφώς η μη συμμόρφωση της Δαμασκού με βάση ένα δεύτερο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης