Στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα ο Φαμπιούς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015, 15:26
Στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα ο Φαμπιούς
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς ανακοίνωσε σήμερα ότι θα μεταβεί «την ερχόμενη εβδομάδα» στο Ιράν, όπου θα συναντήσει τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί, μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

«Θα είμαι εκεί την ερχόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο Φαμπιούς στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. Σύμφωνα με τον περίγυρό του, η επίσκεψη προγραμματίζεται για τις 29 Ιουλίου.

«Ο Ιρανός ομόλογός μου (Μοχάμαντ Τζαβάντ) Ζαρίφ με προσκάλεσε. Με είχε προσκαλέσει προηγουμένως, δεν είχα πάει, αλλά εδώ, θεωρώ πως όλοι οι όροι υπάρχουν για την επίσκεψή μου» εξήγησε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Θεωρώ εντελώς κανονικό πως από τη στιγμή που αυτή η ιστορική συμφωνία έχει επιτευχθεί, η Γαλλία και το Ιράν μπορούν να ξαναρχίσουν να έχουν πιο κανονικές σχέσεις» πρόσθεσε.

«Θα έχω συνομιλίες για όλα τα θέματα» υπογράμμισε ο Φαμπιούς, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτή μόνο «ως πολιτικός αξιωματούχος» χωρίς τη συνοδεία μίας αντιπροσωπείας από επικεφαλής επιχειρήσεων.

Εκπρόσωποι της Medef, της μεγαλύτερης εργοδοτικής οργάνωσης της Γαλλίας, αναμένεται από τη μεριά τους να μεταβούν στο Ιράν «τον Σεπτέμβριο», είπε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών επικύρωσε χθες τη συμφωνία που υπογράφτηκε έξι ημέρες νωρίτερα από το Ιράν και τις έξι μεγάλες δυνάμεις, ανοίγοντας τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί το 2006 στο Ιράν.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 21 Ιουλίου 2015, 15:31