Ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Leon Panetta, θα πραγματοποιήσει σήμερα επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, προκειμένου να μεταφέρει την πλήρη στήριξη της χώρας στο Ισραήλ, εξετάζοντας παράλληλα τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία και την Αίγυπτο θα αποτελεί ένα από τα βασικά ζητήματα που θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα που θα τεθεί προς συζήτηση.

Ο Leon Panetta προειδοποίησε χθες την κυβέρνηση του Ισραήλ ότι οδηγείται ολοένα και περισσότερο στην απομόνωση μέσω της πολιτικής που εφαρμόζει στη Μέση Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι σαφές ότι σε αυτή την δραματική εποχή στην Μέση Ανατολή, όπου υπήρξαν τόσες αλλαγές, δεν θα ήταν καλό για το Ισραήλ να απομονωθεί. Αλλά αυτό συνέβη», σημείωσε.

Ο υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α. θα έχει επίσης συναντήσεις με Παλαιστίνιους και Αιγυπτίους αξιωματούχους. Παράλληλα θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ehud Barak και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu προκειμένου να συζητήσουν για τις διμερείς αμυντικές σχέσεις και για ζητήματα ασφάλειας στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων του πυρηνικού προγράμματος στο Ιράν και της κατάστασης στη Συρία.

«Είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ διατηρεί τη στρατιωτική του υπεροχή στην περιφέρεια αλλά το ερώτημα που πρέπει να θέσει κανείς είναι: αρκεί το να διατηρείς στρατιωτικό πλεονέκτημα εάν απομονώνεσαι διπλωματικά; Η πραγματική ασφάλεια μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μια ισχυρή διπλωματική προσπάθεια καθώς και με μια ισχυρή προσπάθεια να προβάλεις τη στρατιωτική σου ισχύ», σημείωσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης