Στο Κίεβο αναμένεται σήμερα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για να επιβεβαιώσει τη στήριξη της χώρας του στην Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία, αλλά και για να ενθαρρύνει να εντείνει τις προσπάθειες του Κιέβου στην καταπολέμηση της διαφθοράς που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται αργά απόψε στο Κίεβο, θα συναντηθεί τη Δευτέρα με τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ, ενώ την Τρίτη θα εκφωνήσει ομιλία στο κοινοβούλιο, κατά την τέταρτη επίσκεψή του σε αυτήν την πρώην σοβιετική δημοκρατία μετά τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση στη Μαϊντάν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό το κίνημα διαμαρτυρίας οδήγησε στη φυγή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014 και σε μια πρωτοφανή κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της γειτονικής της Ρωσίας.

Η Ουκρανία, η οποία πλήττεται από μια σύγκρουση με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές στην οποία περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην ανατολική χώρα, ανησυχεί μήπως υποχωρήσει η στήριξη των δυτικών συμμάχων της, ορισμένοι από τους οποίους επιδιώκουν την επανάληψη του διαλόγου με τη Μόσχα για την επίλυση της συριακής σύγκρουσης.

Ένας από τους κύριους στόχους του Αμερικανού αντιπροέδρου θα είναι συνεπώς να «στείλει ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης», δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο αξιωματούχος κατήγγειλε μια «συνεχιζόμενη ρωσική στρατιωτική επέμβαση» στην εμπόλεμη περιοχή, όπου η Ρωσία κατηγορείται από το Κίεβο και χώρες της Δύσης ότι έχει αναπτύξει στρατεύματά της και ότι παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στους αντάρτες.

Η Μόσχα, η οποία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας τον Μάρτιο του 2014, αρνείται κατηγορηματικά κάθε στρατιωτική εμπλοκή με τους αυτονομιστές.

«Παρότι μεγάλο μέρος της διεθνούς προσοχής έχει στραφεί στην εμπλοκή της Ρωσίας στη Συρία, εμείς, οι ΗΠΑ, δεν ξεχάσαμε την Ουκρανία. Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τη δέσμευσή μας υπέρ του ουκρανικού λαού» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Ουάσινγκτον έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ευρώπη όσον αφορά στη διατήρηση των δυτικών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία το 2014 για τον ρόλο της στην κρίση στην Ουκρανία μέχρι η Μόσχα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της στην ειρηνευτική διαδικασία σε αυτήν τη χώρα και να «αποσπάσει από τους αυτονομιστές (τη δέσμευση) να κάνουν το ίδιο», πρόσθεσε.

Παρά μια σχετική ηρεμία στο μέτωπο των μαχών από τον Σεπτέμβριο, η πολιτική διευθέτηση δεν προχωρά και πολλοί στην Ουκρανία φοβούνται ότι οι μάχες μπορεί να ξαναρχίσουν ανά πάσα στιγμή.

«Αν νομίζει κάποιος ότι η Ρωσία έχει σταματήσει και ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει, αυτό δεν ισχύει» δήλωσε την Παρασκευή ο Ουκρανός πρωθυπουργός. Για τον Αρσένι Γιατσενιούκ, η Μόσχα προσπαθεί να «αποστρέψει την προσοχή» από την Ουκρανία, για να μπορεί να «συνεχίσει την επέκτασή της».
Στο εσωτερικό της χώρας, ο Μπάιντεν αναμένεται να επικεντρωθεί στα προβλήματα της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην Ουκρανία και παρά τις υποσχέσεις της νέας της ηγεσίας, η μάστιγα αυτή εξακολουθεί να πλήττει τη χώρα, που τελεί υπό την οικονομική βοήθεια της Δύσης, με ορισμένους να κατηγορούν μέχρι και τους Ποροσένκο και Γιατσενιούκ για συγκάλυψη της διαφθοράς του περιβάλλοντός τους.

Οι πιο δηλητηριώδεις επικρίσεις αφορούν τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Τσοκίν, ο οποίος θεωρείται άνθρωπος του προέδρου.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, το Κίεβο πρέπει συνεπώς να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις στη γενική εισαγγελία, ώστε να υποστηρίζει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, αντί να τις εμποδίζει».

«Η κόπωση (των Δυτικών) απέναντι στη διαφθορά στην Ουκρανία φτάνει σε κρίσιμο επίπεδο» έγραψε αυτήν την εβδομάδα στο Facebook ο φιλοπροεδρικός βουλευτής Σέργκι Λετσένκο. Συντάκτης αξιόλογων ερευνών για τη διαφθορά στη χώρα του, ο 35χρονος δημοσιογράφος, που πλέον είναι νεαρός βουλευτής, μόλις έφθασε στην Ουάσινγκτον και προανήγγειλε μια «ψυχρολουσία για τους διεφθαρμένους στην κυβέρνηση» του Κιέβου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Μπάιντεν.

Ο πολιτικός αναλυτής Γεβγέν Μαγκντά προειδοποιεί για τις υπερβολικά αισιόδοξες προσδοκίες της επίσκεψης αυτής. Μια «ενεργή εμπλοκή» της Ουάσινγκτον στις ουκρανικές υποθέσεις αντανακλά κυρίως την αδυναμία των εθνικών ηγετών να εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χωρίς εξωτερική πίεση, υπογράμμισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης