Στο Κουβέιτ ο Ρεξ Τίλερσον σε ακόμη μία προσπάθεια μεσολάβησης

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017, 09:51
Στο Κουβέιτ ο Ρεξ Τίλερσον σε ακόμη μία προσπάθεια μεσολάβησης
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη τη Δευτέρα στο Κουβέιτ κατά την έναρξη της περιοδείας του στις χώρες του Κόλπου, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι απόπειρες μεσολάβησης για την επίλυση της κρίσης μεταξύ του Κατάρ και των γειτόνων του.

Στο πλαίσιο της περιοδείας του ο Τίλερσον αναμένεται να μεταβεί επίσης στο Κατάρ και στη Σαουδική Αραβία.

Ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον εμίρη του Κουβέιτ, σεΐχη Σάμπαχ αλ Άχμαντ αλ Σάμπαχ, προτού συζητήσει με τον Κουβεϊτιανό ομόλογό του, σεΐχη Σάμπαχ Χάλνετ αλ Χάμαντ αλ Σάμπαχ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο της χώρας KUNA.

Σε ένα μέρος των συζητήσεων ήταν παρών και ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας Μαρκ Σέντγουιλ.

Μετά το πέρας των συζητήσεων του Τίλερσον, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και το Κουβέιτ σε κοινή τους ανακοίνωση ζήτησαν από όλες τις πλευρές να «περιορίσουν άμεσα την τρέχουσα κρίση και να την επιλύσουν το συντομότερο δυνατό μέσω του διαλόγου», σύμφωνα με το KUNA.

Ο Τίλερσον θα μεταβεί σήμερα στο Κατάρ και θα επιστρέψει μέσα στην ημέρα στο Κουβέιτ.

Πριν από τον Τίλερσον οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας και του Ομάν καθώς και υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΟΗΕ μετέβησαν στην περιοχή για να προσφέρουν, προς το παρόν χωρίς αποτέλεσμα, τη συνδρομή τους για την επίλυση της άνευ προηγουμένου κρίσης.

Στις 5 Ιουνίου η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και διατηρεί στενούς δεσμούς με το Ιράν.

Στις 22 Ιουνίου τού υπέβαλαν έναν κατάλογο με 13 αιτήματα, απαιτώντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου al Jazeera και τον περιορισμό των σχέσεων μεταξύ της Ντόχα και της Τεχεράνης.

Το Κατάρ απέρριψε τον κατάλογο αυτό και αρνήθηκε να υποκύψει στα αιτήματα, τα οποία, σύμφωνα με το ίδιο, είναι «μη ρεαλιστικά» και επεμβαίνουν στην κυριαρχία του.

Σε συνάντησή τους στο Κάιρο την Τετάρτη οι τέσσερις χώρες απείλησαν να επιβάλουν επιπλέον κυρώσεις στο Κατάρ.

«Βρισκόμαστε σε αδιέξοδο» εκτίμησε ο Ρ. Σ. Χάμοντ, εκπρόσωπος του Τίλερσον, σημειώνοντας ότι η επίλυση της κρίσης ενδέχεται να διαρκέσει μήνες.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν στο Κατάρ μια στρατηγικής σημασίας στρατιωτική βάση, την οποία χρησιμοποιούν στις επιχειρήσεις τους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ενώ ο 5ος αμερικανικός στόλος ελλιμενίζεται στο Μπαχρέιν. Η Ουάσινγκτον έχει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα στην περιοχή του Κόλπου.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στέλνει μέχρι στιγμής αντικρουόμενα μηνύματα. Κι αν ο Τραμπ φάνηκε να στηρίζει την απομόνωση του Κατάρ, κατηγορώντας το δημόσια ότι «χρηματοδοτεί την τρομοκρατία σε υψηλό επίπεδο», ο Τίλερσον κρατά μια πιο ουδέτερη στάση.

Σύμφωνα με τον Κουβεϊτιανό αναλυτή Αμπντάλα αλ Σαγιάτζι, η περιοδεία του Τίλερσον μαρτυρά τη σοβαρή δέσμευση των ΗΠΑ στην επίλυση της κρίσης.

Ο Νιλ Πάτρικ, ειδικός σε ζητήματα του Κόλπου, σημειώνει από τη μεριά του ότι η αποστολή του Τίλερσον θα έχει αποτέλεσμα μόνο αν οι ηγέτες της περιοχής «πιστέψουν ότι ο υπουργός Εξωτερικών έχει την πλήρη στήριξη του Τραμπ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017, 10:36