Αξιωματούχοι από 21 χώρες συμμετέχουν στο Λονδίνο στη διάσκεψη στην οποία αναμένεται να συντονισθούν οι προσπάθειες περιορισμού της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Συρία και το Ιράκ.

Στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη περιλαμβάνονται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο πρόεδρος του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπαντί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα θέματα που θα εξετασθούν είναι και οι μέθοδοι ώστε να διακοπεί η ροή εθελοντών προς το Ισλαμικό Χαλιφάτο, αλλά και της χρηματοδότησής του.

Θα μελετηθεί επίσης η αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας σε όσους μάχονται εναντίον των τζιχαντιστών στο έδαφος αλλά και η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής του BBC James Robbins υποστηρίζει πως οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη θα εξετάσουν μακροχρόνιες μεθόδους εντατικοποίησης της εκστρατείας εναντίον των μαχητών του Χαλιφάτου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφέρει ακόμη, ότι οι πρόσφατες επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά και οι επιχειρήσεις της βελγικής αστυνομίας εναντίον ύποπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις, «έχουν αυξήσει τις πολιτικές πιέσεις στις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις για αποφασιστικής σημασίας αποτελέσματα».

Ο Τζον Κέρι, που θα είναι συντονιστής της διάσκεψης, μαζί με τον Βρετανό υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε πως «απαιτείται μεγαλύτερη αποφασιστικότητα για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

«Οι τρομοκράτες θέλουν να μας διαλύσουν, αλλά σε τελική ανάλυση οι πράξεις τους έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα, επειδή μας ενώνουν» δήλωσε ο Κέρι πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο.

Η Φεντέρικα Μογερίνι διευκρίνισε πως η σύγκρουση «δεν είναι μάχη ανάμεσα στη Δύση και το Ισλάμ». Και πρόσθεσε: «Ο συνασπισμός εναντίον του Χαλιφάτου είναι συμμαχία που ενώνει όλους εναντίον ενός φαινομένου που με βιαιότητα διαλύει κοινωνίες αρχίζοντας από τον Αραβικό Κόσμο».

Οι χώρες που συμμετέχουν στη σημερινή διάσκεψη στο Λονδίνο, εκτός των ΗΠΑ και της Βρετανίας, είναι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Δανία, η Αίγυπτος, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ιράκ, η Ιταλία, η Ιορδανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία, η Τουρκία και τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα.

Πηγή: BBC
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης