Τις «έντονες ανησυχίες», που έχει προκαλέσει στα υψηλά κλιμάκια του ΝΑΤΟ η πολιτική της Ρωσίας απέναντι στη Γεωργία, εξέφρασε σήμερα ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Από τη Βαρσοβία, όπου βρίσκεται ο Ράσμουσεν, δήλωσε σχετικά στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή έντονες ανησυχίες σε όλη τη Συμμαχία σε σχέση με την πολιτική της Ρωσίας προς την Γεωργία. Πιστεύουμε ότι η Ρωσία έστειλε ένα κακό μήνυμα διοργανώνοντας στρατιωτικές ασκήσεις, στο σενάριο των οποίων περιλαμβάνεται η εισβολή σε μία μικρή χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και πρόσθεσε: «Το νέο στρατιωτικό δόγμα της Ρωσίας περιλαμβάνει ξεπερασμένες αντιλήψεις για το ΝΑΤΟ και τον ρόλο του. Θέλω να υπογραμμίσω ότι το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί απειλή για τη Ρωσία και ότι δεν πρόκειται ποτέ να εισβάλει στη Ρωσία, διότι δεν θεωρούμε τη Ρωσία απειλή για το ΝΑΤΟ. Είμαι πεπεισμένος ότι μία πραγματική βελτίωση των σχέσεων μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα είναι η καλύτερη εγγύηση για όλες τις χώρες».

Στη συνέχεια ο γ.γ. του ΝΑΤΟ εξήγησε ότι η Συμμαχία πρέπει να αποκτήσει μια αποτελεσματική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, προκειμένου «να μπορέσει να αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο μεγάλο αριθμό χωρών και ίσως ακόμα κάποιους μη κρατικούς δράστες εξοπλισμένους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς».

Τέλος, όσον αφορά τα πυρηνικά, ο Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι αν και επιδίωξη του ΝΑΤΟ είναι ένας κόσμος χωρία πυρηνικά, ωστόσο «για όσο διάστημα έχουμε στην κατοχή μας πυρηνικά όπλα και για όσο διάστημα γνωρίζουμε ότι χώρες και μη κρατικοί δράστες έχουν στόχο να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα, πιστεύω ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνουμε το πυρηνικό ζήτημα στην αποτρεπτική μας πολιτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης