Δεύτερη ημέρα σήμερα, Πέμπτη, για τη δίκη του Ratko Mladic, με την ακροαματική διαδικασία να εστιάζεται στα «έργα και ημέρες» του κατηγορούμενου στην πιο «μαύρη» σελίδα του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία.

Τα γεγονότα στη Σρεμπρένιτσα, όπου ολόκληρος σχεδόν ο ανδρικός πληθυσμός αφανίστηκε μέσα σε λιγότερο από μια εβδομάδα, θα τεθoύν στο μικροσκόπιο των εισαγγελέων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη της Ολλανδίας. Η σφαγή στη συγκεκριμένη πόλη θεωρείται το χειρότερο έγκλημα, εν καιρώ πολέμου, στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ήρεμος και χωρίς να κάνει απότομες χειρονομίες ο Ratko Mladic άκουσε την Τρίτη τους εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να τον κατηγορούν ότι προχώρησε σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βοσνία στη διάρκεια του εμφυλίου στη Γιουγκοσλαβία. Φορώντας σκούρο γκρι κουστούμι, έκανε το σήμα της νίκης κατά την είσοδό του στην αίθουσα ενώ δε δίστασε να υποδεχτεί με ένα αργό και ειρωνικό χειροκρότημα τους δικαστές.

Συνολικά, ο πρώην επικεφαλής του σερβικού στρατού αντιμετωπίζει 11 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων αυτή της γενοκτονίας, με τον ίδιο πάντως να τις χαρακτηρίζει «τερατουργήματα», υπογραμμίζοντας πως το μόνο που προσπάθησε να κάνει ήταν να υπερασπιστεί τη ζωή και την περιουσία των συμπατριωτών του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε το video…

Ο Ratko Mladic είχε συνεχώς μαζί του ένα βιβλίο που περιγράφει την ιστορία του σερβικού στρατού. Σε όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας παρέμεινε σιωπηλός, κρατώντας κατά διαστήματα σημειώσεις. Δεν έλειψαν ωστόσο και ορισμένες περιπτώσεις όπου την προσοχή του τράβηξε το κοινό της αίθουσας. Σε μια γυναίκα που τον κοιτούσε επίμονα για πολύ ώρα, της έκανε τη χαρακτηριστική παράλληλη κίνηση με το δάκτυλο στον λαιμό, χειρονομία που περισσότερο περιφρονητική ήταν παρά απειλητική.

Παράλληλα, δε δίστασε να ζητήσει από το δικαστήριο να πάει στο μπάνιο, με τον εισαγγελέα να του απαντά πως καλό θα ήταν να εστιάσει την προσοχή του σε όλα όσα συμβαίνουν μέσα στην αίθουσα.

Οι κατηγορίες

Η σοβαρότερη κατηγορία που τον βαρύνει είναι η σφαγή περισσότερων από 7.000 Βόσνιων Μουσουλμάνων (αγοριών και ανδρών) το 1995 στην πόλη Σρεμπρένιτσα, ενώ κομβικός θεωρείται ο ρόλος του στον θάνατο πάνω από 10.000 ανθρώπων στη διάρκεια της πολιορκίας του Σαράγεβο (44 μήνες).

Αναλυτικότερα:
1+2) Γενοκτονία Βόσνιων Μουσουλμάνων και Βόσνιων Κροατών στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στη Σρεμπρένιτσα.
3) Διώξεις αμάχων
4+5+6) Εξόντωση και δολοφονία
7+8) Απέλαση και απάνθρωπες ενέργειες
9+10) Τρομοκρατία και παράνομες επιθέσεις
11) Ομηρία μελών του Ο.Η.Ε.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σεξουαλικές επιθέσεις στρατιωτών του σερβικού στρατού εναντίον γυναικών στη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων καθώς και στην κακομεταχείριση των αιχμαλώτων πολέμου.

Δείτε το video…

Στη διάρκεια της πρώτης ημέρας ακούστηκε ένα ηχογραφημένο μήνυμα του 1993 στο οποίο ο Ratko Mladic εμφανίζεται ξεκάθαρα να λέει πως «κάθε φορά που πηγαίνω στο Σαράγεβο, σκοτώνω και κάποιον. Θα τους καταστρέψω». Επιπλέον, προβλήθηκαν «σκληρές» εικόνες από βομβαρδισμένες περιοχές του Σεράγεβο καθώς και φωτογραφίες από νεκρά παιδιά τα οποία είχαν σκοτωθεί από ελεύθερους σκοπευτές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία δεν οφειλόταν σε εθνοτικές διαφορές αλλά αποτελούσε μια καλοσχεδιασμένη και στοχευμένη επιχείρηση, η οποία είχε ενορχηστρωθεί από τη κεντρική διοίκηση.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ξεκίνησε η δίκη του Μλάντιτς, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 16 Μαΐου 2012, 10:58

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης