Δικαστής της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους διαχειριστές του «Twitter» να τού διαβιβάσουν τα στοιχεία ενός εκ των χρηστών του που συμμετείχε στις διαδηλώσεις του κινήματος «Occupy Wall Street», σε μία υπόθεση η οποία μπορεί να δημιουργήσει νομικό προηγούμενο για την ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο.

Ο δικαστής Μάθιου Σκιαρίνο αποφάσισε ότι βάσει νομολογίας έχει δικαίωμα στην πρόσβαση στα tweet και σε άλλα δεδομένα που αφορούν στον Μάλκομ Χάρις, ο οποίος κατηγορείται για συμμετοχή σε επεισόδια με την Αστυνομίας στη Γέφυρα του Μπρούκλιν τον περασμένο χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα μηνύματα δε συνιστούν προσωπικά δεδομένα. Κατά συνέπεια δεν καλύπτονται από τη συνταγματική εγγύηση που προστατεύει την ιδιωτική ζωή. Όταν “αναρτάς” ένα tweet, είναι σαν να φωνάζεις από το παράθυρο, ο στόχος δεν είναι να το κρατήσεις μυστικό. Το Σύνταγμα δίνει το δικαίωμα ανάρτησης tweet, αλλά καθώς πολλοί άνθρωποι το διαβάζουν για λογαριασμό τους, υπάρχουν παρά ταύτα συνέπειες αυτών των απόψεων που εκφράζονται δημόσια. Αυτό που εκφράζετε δημόσια ανήκει σε όλον τον κόσμο. Ό,τι κρατάτε για τον εαυτό σας, σάς ανήκει», αναφέρει στην επιχειρηματολογία του.

Το Twiter ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες.

«Σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας του Twiter, οι χρήστες είναι ιδιοκτήτες του περιεχομένου των μηνυμάτων που αναρτούν. Υπερασπιζόμαστε αποφασιστικά τους χρήστες μας και τα δικαιώματά τους», διαβεβαίωσε η εταιρεία του Σαν Φρανσίσκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης