Συναντώνται σήμερα, Κυριακή, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο της Αιγύπτου προκειμένου να εξετάσουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των παρατηρητών που παρέμειναν για πάνω από δύο εβδομάδες στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο εσωτερικό της.

Η αποστολή έχει ήδη παραδώσει από την Πέμπτη το πόρισμά της σχετικά με την τήρηση του ειρηνευτικού σχεδίου του Συνδέσμου από το καθεστώς Assad, το οποίο είχε δεσμευτεί να το εφαρμόσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στη διάρκεια της Συνόδου θα εξεταστούν δύο σημαντικά ζητήματα:

α) ενδεχόμενη αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων υπό την αιγίδα του Αραβικού Συνδέσμου. Η εν λόγω πρόταση είχε τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών από τον βασιλιά του Κατάρ, Sheikh Hamad bin Khalifa, ως μια ύστατη προσπάθεια να σταματήσει το λουτρό αίματος στην πολύπαθη χώρα.

β) παράταση της παραμονής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να μπορέσουν να σχηματίσουν μια ευρύτερη εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη Συρία και του κατά πόσο οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για… «ξένες δυνάμεις που απειλούν τη σταθερότητα και την ειρήνη της Συρίας» ευσταθούν. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι και το πιο πιθανό να υιοθετηθεί, ενώ ανοικτό παραμένει, σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera το ενδεχόμενο να επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις, αντίστοιχες με αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά της η Αντιπολίτευση στη Συρία κατηγορεί τον Αραβικό Σύνδεσμο για υποκρισία και για έμμεση υποστήριξη στον πρόεδρο Assad.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 506 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 490 συνελήφθησαν από την 26η Δεκεμβρίου όταν και οι πρώτοι παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου έφθασαν στη Συρία. Την ίδια στιγμή μόνο το Σάββατο, 96 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα σε λιποτάκτες του στρατού και κυβερνητικές δυνάμεις.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Αναπόφευκτη» η πτώση του προέδρου της Συρίας, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012, 03:57

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης