Στο Πακιστάν... της χολέρας

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010, 12:42
Στο Πακιστάν... της χολέρας
Μετά και τον εντοπισμό τουλάχιστον ενός κρούσματος χολέρας στο Πακιστάν, η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ξέσπασμα επιδημιών μεταξύ του πληθυσμού των 20 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, αναμένεται σήμερα στο Ισλαμαμπάντ.

Επίσης, η κυβέρνηση του Πακιστάν ματαίωσε τους προγραμματισμένους για σήμερα εορτασμούς για την ανεξαρτησία της χώρας, το 1947.«Οι πλημμύρες έπληξαν 20 εκατομμύρια ανθρώπους, καταστρέφοντας τη συγκομιδή και τα αποθέματα τροφίμων αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, πράγμα που αντιπροσωπεύει κολοσσιαία απώλεια για την οικονομία μας» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι σε διάγγελμά του προς το έθνος.

Τονίζοντας ότι οι πλημμύρες προκάλεσαν μεγαλύτερη καταστροφή από το τσουνάμι το 2004, ο Πακιστανός πρωθυπουργός απηύθυνε και πάλι έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνησή του.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις του ΟΗΕ φοβούνται πλέον και ένα δεύτερο κύμα θανάτων εξαιτίας των επιδημιών, τρεις εβδομάδες μετά τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της χώρας, που προκάλεσαν τον θάνατο 1.600 ανθρώπων, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Ένα πρώτο κρούσμα χολέρας εντοπίσθηκε στη Μινγκόρα της επαρχίας του Σουάτ, στο βορειο-δυτικό Πακιστάν, και τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι υποφέρουν από διάρροια, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ, ενώ οι υπηρεσίες ανθρωπιστικών υποθέσεων κάλεσαν χθες τους χορηγούς να προσφέρουν το συντομότερο δυνατόν το σύνολο της βοήθειας που έχουν υποσχεθεί, καθώς οι μέχρι σήμερα προσφορές δεν φθάνουν να καλύψουν τις ανάγκες των τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων πλημμυροπαθών.

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph» καταγγέλλει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι 367 εκατομμύρια ευρώ της διεθνούς βοήθειας προς το Πακιστάν μετά τον φονικό σεισμό του 2005 χρησιμοποιήθηκαν για άλλους σκοπούς.

Σύμφωνα με «υψηλόβαθμους αξιωματούχους» που δεν κατονομάζονται, το ποσό αυτό χρησιμοποιήθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Ασίφ Αλί Ζαρντάρι για άλλους σκοπούς, και όχι για την κατασκευή των σχολείων, των νοσοκομείων, των κατοικιών και των δρόμων για τα οποία προοριζόταν η διεθνής βοήθεια στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν άστεγοι.

Σαν αποτέλεσμα, η «εκτροπή» αυτή της διεθνούς βοήθειας έχει περιορίσει τη γενναιοδωρία των διεθνών χορηγών στην αρωγή των πλημμυροπαθών.

Διαβάστε επίσης:
Φόβοι για εξάπλωση της χολέρας στο Πακιστάν, 14 Αυγούστου 2010, 08:25Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Αυγούστου 2010, 13:18