Στο Κυρηνάλιο έφθασε το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι για να συζητήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα.

Το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Ρέντσι πραγματοποιήθηκε στις 6:30 το απόγευμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Ρέντσι στην ωριαία συνάντησή τους να παραμείνει στην πρωθυπουργία για κάποιες ημέρες, μέχρι την έγκριση του προϋπολογισμού από τη Γερουσία.

Η πρόταση έγινε δεκτή, όπως και η παραίτηση…. Άρα, ο νεώτερος πρωθυπουργός της Ιταλίας, παραμένει για λίγες μέρες στην εξουσία και εν συνεχεία θα αποχαιρετήσει οριστικά τα πολιτικά δρώμενα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κυκλοφορούν ήδη πολλά ονόματα για τον διάδοχο του Ρέντσι. Επικρατέστεροι θεωρούνται ο νυν υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, στενός συνεργάτης του Ρέντσι, αλλά κι ο πρόεδρος της Γερουσίας, Πιέτρο Γκράσο.

Η επόμενη κυβέρνηση αναμένεται να χειριστεί κυρίως την τροποποίηση του εκλογικού νόμου πριν από τις πιθανολογούμενες πρόωρες εκλογές.

Ενδέχεται επίσης να αποφασίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ωσότου εκπνεύσει η θητεία του Κοινοβουλίου, τον Φεβρουάριο του 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια ορισμένων πολιτικών δυνάμεων, όπως το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S), το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή εκλογών το ταχύτερο δυνατόν.

Το ανακοινωθέν

Σε ανακοινωθέν της η ιταλική προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο πρόεδρος Ματταρέλλα ζήτησε από τον Ματτέο Ρέντσι να παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την έγκριση του προυπολογισμού από τη Γερουσία. Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ματταρέλλα, ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός επέστρεψε στο κυβερνητικό μέγαρο για να συνομιλήσει με τους υπουργούς του. Η τελική ψήφιση του προυπολογισμού αναμένεται για την ερχόμενη Παρασκευή.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ρέντσι, οι υπηρεσίες του Ματαρέλα σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας πως δεν μπορεί πλέον να μείνει στην εξουσία. Ο πρόεδρος απάντησε ότι θα πρέπει να μείνει στον θώκο ωσότου εγκριθεί οριστικά από το κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος να τεθούν σε ισχύ αυτόματα έκτακτοι δημοσιονομικοί κανόνες την 1η Ιανουαρίου. Ο Ματαρέλα διευκρίνισε πως μετά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο Ρέντσι μπορεί να υποβάλει την παραίτησή του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης