Στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 04:16
Στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ το Ευρωπαϊκό Βραβείο Μουσείων 2015
Μεγάλη χαρά τόσο για τους κατοίκους του Άμστερνταμ όσο και για τον διευθυντή του περίφημου μουσείου Ρέιχμσμουζεουμ (Rijksmuseum), Βιμ Πάιμπες, αποτέλεσε η απονομή του φετινού Ευρωπαϊκού βραβείου Μουσείων στο «Μουσείο των Ολλανδών».

Ανάμεσα σε περισσότερα από 40 μουσεία τα οποία ήταν υποψήφια για το εφετινό βραβείο, το Μουσείο Ριβερσάιντ στη Γλασκόβη, το Φόρουμ Ευρωπαϊκών Μουσείων - οργανισμός υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης - επέλεξε το Σάββατο 16 Μαΐου, τον εφετινό νικητή και έτσι για έναν ολόκληρο χρόνο το Ρέιχσμουζεουμ θα κρατήσει στην κατοχή του το βραβείο «Το Αυγό» του Χένρι Μουρ.

Την επομένη της βράβευσης, ημέρα Κυριακή, έπεσε η αυλαία της έκθεσης «Ύστερος Ρέμπραντ», την οποία συνδιοργάνωνε το μουσείο του Άμστερνταμ με τη National Gallery του Λονδίνου, έχοντας προσελκύσει 520.000 επισκέπτες στην αίθουσα «Φίλιπς» του μουσείου.
Ο αριθμός αυτός θέτει νέο ρεκόρ επισκεπτών για περιοδική έκθεση σε μουσείο.

Τα μέλη της εφετινής επιτροπής βράβευσης εστίασαν τους επαίνους τους στην κομψή επανατοποθέτηση των πινάκων στις αίθουσες του μουσείου - έπειτα από τις, επί μία δεκαετία, εργασίες ανακαίνισης και επέκτασής του, που κόστισαν 345 εκατομμύρια ευρώ -, στον ευφυή τρόπο με τον οποίο στις αίθουσες συνυπάρχουν και συνομιλούν έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κλίνες, έπιπλα, υαλικά, ασημικά και άλλα, καθώς και στο «Asian Pavillion» με τα εκθέματα από την Ασία.

«Όλα αυτά τιμούν έντονα το εύρος και το βάθος των συλλογών του μουσείου» αναφέρεται στο σκεπτικό της επιτροπής, η οποία παράλληλα επισημαίνει ότι «η φιλοδοξία να αγγίξει (το μουσείο) "κάθε παιδί, μέχρι τα 12, στην Ολλανδία" είναι αξιοσημείωτη, εντυπωσιακή και εφικτή».

Πέρυσι, επισκέφθηκαν το Ρέιχσμουζεουμ περίπου 400.000 μαθήτριες και μαθητές και ο Βιμ Πάιμπες δήλωνε ότι «φιλοδοξία μου είναι να μπορεί κάθε Ολλανδάκι να δει τη "Νυχτερινή Περίπολο" του Ρέμπραντ».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 22 Μαΐου 2015, 04:16